Sommebaai

 

De Sommebaai of de Baai van de Somme ligt in het noorden van Frankrijk in het departement Somme in de regio Picardië. De Sommebaai is een natuurreservaat, een Ramsar wetland, een Natura-2000 gebied en een Grand Site de France en wordt gezien als een van de mooiste baaien van Frankrijk.

 

 

De Baai van Somme is tevens lid van de “Club of the Most Beautiful Bays of the World”. De rivier de Somme met een lengte van 245 kilometer ontspringt bij Fonsomme en mondt uit in de Sommebaai.

 

In het noorden van de Sommebaai ligt de Authie rivier bij de plaats Berck, in het oosten ligt Abbeville, in het zuiden Ault en Mers-les-Bains en bijna centraal in het gebied liggen Le Hourdel, Saint-Valery-sur-Somme en Le Crotoy. Hourdel is een belangrijke plaats voor het observeren van zeehonden en vormt de thuishaven van de grootste kolonie jonge zeehonden.

 

Bij de plaatsen Ault en Mers-les-Bains zijn mooie krijtrotsen en een aantal Blauwe Vlag stranden. In het natuurgebied zijn fietspaden en wandelpaden, langs het gebied tussen de drie badplaatsen Le Crotoy, Saint-Valery-sur-Somme en Cayeux-sur-Mer ligt de spoorweglijn van de Sommabaai met een oude stoomlocomotief.

 

Flora en fauna

 

De Sommebaai heeft een oppervlakte van 17.320 hectare, geologisch gezien is het geen baai maar een estuarium, een riviermonding waar zoet rivierwater en zout zeewater wordt vermengd waardoor er brak water ontstaat met slikken en kwelders, belangrijke gebieden voor wadvogels. In de Sommebaai groeien 275 plantensoorten zoals kortarige zeekraal, lamsoor, zandhaver en kruipwilg.

 

In de Sommebaai leeft de grootse populatie van de Gewone zeehond (Phoca vitulina) van Frankrijk, er leven ruim 300 zeehonden en het is een belangrijke broedplaats.

 

In de Baai van Somme zijn 365 vogelsoorten waargenomen waarvan circa 120 broedvogels. Binnen de grenzen van het natuurreservaat ligt het vogelreservaat Marquenterre. Er  is jaarlijks een Vogel- en natuurfestival van negen dagen en tijdens het festival zijn er lezingen, workshops, wandelingen, tentoonstellingen en een fotowedstrijd.

 

Marquenterre

 

 

Het vogelreservaat Marquenterre ligt ten noorden van het estuarium en heeft een oppervlakte van ruim 200 hectare. De naam Marquenterre is een samenvoeging van de Franse woorden voor “de zee die terugkomt in het land”. Er zijn drie goede wandelpaden en dertien observatieposten, de wandelpaden eindigen bij een broedplaats van zilverreigers.

 

In het vogelreservaat zijn ornithologen aanwezig als gids. Vogelsoorten in Marquenterre zijn onder andere: blauwe reiger, ooievaar, strandloper, kluut, pijlstaart, kleine zilverreiger, havikarend, visarend, grauwe gans, zomertaling, vink, nachtegaal, gierzwaluw, lepelaar en de wintertaling.

 

 

De ingang van het vogelpark is bereikbaar vanuit Rue en Le Crotoy, er is een bezoekerscentrum, een restaurant en een kleine winkel met gidsen en lokale producten. Mooie en rustig gelegen hotels of appartementen bij de Sommebaai.