Verdon

 

Verdon is een regionaal natuurpark in Frankrijk, het Parc Naturel Regional du Verdon, met een rijke flora en fauna. Bekend zijn onder andere de lavendelvelden, de vale gieren, de monniksgieren, de berggeiten en de vele wandelroutes.

 

Gorges du Verdon

 

De kloof Gorges du Verdon in Frankrijk wordt wel vergeleken met de Grand Canyon in de USA. Zelfs op sommige landkaarten wordt de Gorges du Verdon niet meer genoemd maar heeft de kloof de naam Grand Canyon du Verdon gekregen. Het is in ieder geval een imposante kloof en gelegen in het natuurpark Verdon. Het natuurgebied en de kloof wordt veel bezocht door bergbeklimmers, rafters en natuurliefhebbers. De Gorges du Verdon ligt in het zuiden van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur op de grens van twee departementen: Var en Alpes-de-Haute-Provence. Goede uitvalsbasis voor het verkennen van Verdon zijn de plaatsen Castellane of Moustiers-Sainte-Marie. 

 

 

Over de lengte en de diepte van de kloof zijn veel discussies. De lengte van de Gorges du Verdon is circa 24 kilometer, de diepte van de kloof is gemiddeld 450 meter maar op sommige punten van de kloof is er een diepte van 700 meter. De breedte op de bodem van de kloof varieert van circa 6 tot 100 meter. De bekendste wandelroute door de kloof is de Sentier Martel, genoemd naar de speleoloog Martel die als eerste de bodem van de kloof heeft onderzocht. De wandelroute Sentier Martel heeft een lengte van 14 kilometer en wordt gezien als een zware en inspannende wandeltocht.

Mooi gelegen hotels en B&B bij Verdonkoof.