Koetaisi

 

Koetaisi of Kutaisi in Georgië ligt ten oosten van het midden van het land in de regio Imeriti aan de rivier de Rioni en 95 kilometer ten oosten van de havenplaats Poti. Koetaisi is historisch gezien een van de belangrijkste steden van Georgië. In de middeleeuwen was het de hoofdstad van het Koninkrijk Georgië en later was het de hoofdstad van het Koninkrijk Imeretië en het parlement van Georgie zetelt sinds 2012 in Koetaisi. Er zijn veel museums in de stad zoals het historisch museum, een sportmuseum en het oorlogsmuseum. De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is de Bagratkathedraal gebouwd door koning Bagrat III. De kathedraal is een gezamenlijk Unesco werelderfgoed met het Gelatiklooster. De foto rechtsboven is de nog niet gerenoveerde Bagratkathedraal, de afgelopen jaren is het gebouw ingrijpend gerenoveerd en beduidend mooier om te zien.

 

Rondom de stad liggen veel loofbossen vooral in het noordwesten en noordoosten. Iets buiten de stad ligt het natuurgebied Sataplia met grotten en fossielen van dinosauriërs. Volgens een legende zou dit de plaats zijn waar volgens de Griekse mythologie Prometheus aan de rotsen van de Kaukasus werd vastgeketend en de adelaar elke dag zijn aangegroeide lever kwam opeten als straf omdat hij de mensen vuur had gegeven.

De Griekse mythologische held Herakles bevrijdde Prometheus tijdens zijn elfde werk.

 

De Rioni rivier stroomt van de zuidflank van de Grote Kaukasus naar de Zwarte Zee bij de stad Poti, de rivier heeft een lengte van 327 kilometer en de belangrijkste stad langs de rivier Rioni is Koetaisi. De Rioni is de langste rivier die in zijn geheel in Georgië ligt. Poti is nu nog steeds een belangrijke havenstad en was in de tijd van de Zijderoute een belangrijke plaats voor de handel.

 

Klooster van Gelati

 

Het Klooster van Gelati of het Gelatiklooster in Georgië ligt elf kilometer ten noordoosten van de stad Koetaisi (Kutaisi). Het Gelatiklooster wordt gezien als een meesterwerk van de Georgische Gouden Eeuw en het mooi gerenoveerde middeleeuwse kloostercomplex is een Unesco werelderfgoed monument.

 

 

Binnen het complex staan drie kerken, een kathedraal, een vrijstaande klokkentoren en de Academie van Gelati.

 

Het klooster is gebouwd op de top van een heuvel in een Byzantijnse stijl en in kruisvorm met gladde steen en volledige bogen. De kruisvorm staat symbool voor de kruisiging en voor het christendom, in het klooster zijn mozaïeken en fresco’s te zien. Het werd in het jaar 1106 gebouwd door koning David IV van Georgië, ook wel David de Bouwer genoemd, tijdens het Byzantijnse rijk waarin christendom de heersende religie was.

Het Gelatiklooster was een van de belangrijkste culturele en intellectuele centra van Georgië met een academie met bekende wetenschappers, theologen en filosofen.

 

In Koetaisi zijn goede hotels, hostels, B&B vanaf 20 euro per nacht, een gezellige stad om een paar dagen te verkennen.