Mtskheta

 

Mtskheta of Mtscheta in Georgië is een van de oudste steden in het land en ligt 22 kilometer ten noorden van Tbilisi op het kruispunt van de rivieren Aragvi en de Koera (Mtkvari), het is de hoofdstad van de regio Mtskheta-Mtianeti.

 

 

De stad is opgericht in de vijfde eeuw v. Chr. en was van de derde eeuw v. Chr. tot aan de vijfde eeuw n. Chr. de hoofdstad van Kaukasisch Iberië.

 

Aan het begin van de zesde eeuw werd de hoofdplaats  verplaats naar Tbilisi door koning Dachi van Iberia omdat Tbilisi als stad gemakkelijker te verdedigen was.

 

Mtskheta was een van de belangrijkste handelssteden van de zijderoute tussen de Kaspische Zee en de Zwarte Zee.

 

De stad wordt wel het spirituele centrum van Georgië genoemd. De Georgische Orthodoxe Kerk noemt Mtskheta een Heilige Stad omdat het de geboorteplaats is van één van de meest levendige centra van het christendom in het land. De stad heeft een aantal bezienswaardigheden in een mooie omgeving en de historische monumenten van Mtskheta zijn een Unesco werelderfgoed vanwege de artistieke en culturele waarde.

 

De Svetitskhoveli kathedraal ligt in het centrum van de stad en is oorspronkelijk gebouwd in de vierde eeuw maar in de vijfde eeuw gerestaureerd en van 1010-1029 werd de kathedraal nog eens ingrijpend verbouwd. In 1970 werd het gebouw gerestaureerd nadat de basis van de kerk uit de vijfde eeuw werd teruggevonden.

 

Het gebouw moest herhaaldelijk worden gerestaureerd vanwege de verschillende invasies. De huidige kathedraal wordt gezien als gebouwd in de elfde eeuw, alhoewel er nog wel enkele elementen uit de vijfde eeuw zijn terug te vinden. Rondom de kathedraal ligt een verdedigingsmuur die gebouwd is 1787 en in de muur zijn een aantal robuuste torens en toegangspoorten gebouwd.

Door de eeuwen heen was de Svetitskhoveli kathedraal de plaats voor kroningen van de verschillende Georgische vorsten en ook de belangrijkste kerk van de Georgisch-Orthodoxe Kerk van de Apostelen.

 

 

Het Samtrovo klooster is een vrouwenklooster van de heilige Nina van Georgië orde en oorspronkelijk gebouwd in de vierde eeuw maar herbouwd in de elfde eeuw. Naast het klooster staat de St. Nina kerk en bij de begraafplaats staat een losstaande klokkentoren. De beroemde Georgische monnik Gabriel is hier begraven en zijn graf wordt elk jaar door duizenden pelgrims bezocht. Monnik Gabriel of Goderdzi Urgebadze (1929-1995) een Georgisch-Orthodoxe monnik wordt  vereerd voor zijn toegewijde monastieke leven en vroomheid, er staan verschillende wonderen op zijn naam en in 2012 heeft de Georgische Orthodoxe Kerk hem officieel heilig verklaard als de Heilige Vader St. Gabriel.

 

 

Het Dzjvari klooster heeft een mooie ligging in de bergen en is gebouwd in de zesde eeuw, voornamelijk tussen de jaren 586 en 605. Klooster Dzjvari of ook wel het klooster van het kruis ligt op de top van een berg met mooi uitzicht op de stad Mtskheta en op de omliggende bergen.

Aan de voet van het klooster staat een groot kruis met een reliëf van apostel Andreas en op de top van de zuil een groot heraldisch kruis.

 

In de stad staan nog een aantal bezienswaardige kerken en in de heuvels liggen de restanten van het Bebris Tsikhe fort, ten noorden ligt het Sagurama gebergte.

In het centrum van Mtskheta zijn winkels met lokale producten, een leuke markt met onder andere veel kruiden uit de bergen, restaurants en kleinschalige hotels, de stad is ook goed bereikbaar vanuit de hoofdplaats Tbilisi.