Tbilisi

 

Tbilisi Georgië

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië en ligt aan de rivier de Koera in het oosten van het land. De Koera rivier wordt ook wel de Mtkvari genoemd en heeft een lengte van 1530 kilometer. Het is de belangrijkste rivier in Transkaukasië of de Zuidelijke Kaukasus.

 

Koera rivier

Tbilisi ligt aan beide zijden van de Mtkvari rivier, in het noorden ligt het Saguramo gebergte en in het zuiden en westen het Trialeti gebergte.

 

Tbilisi heeft een internationale luchthaven, een metro met 22 stations en een kabelbaan tussen het Europaplein en Narikala. Een veel gebruikte vorm van vervoer is de Marsjroetka, een minibus voor circa tien personen. Er zijn geen haltes en men kan overal in- en uitstappen, binnen de stad is er een vast en laag tarief ongeacht de afstand.

 

Bezienswaardigheden Tbilisi

 

Europaplein Tbilisi

 

Tbilisi is een sfeervolle stad met veel bezienswaardigheden. In de stad zijn verschillende pleinen zoals het Europa Plein en het Vrijheidsplein. Op het Europa-plein worden in de zomer regelmatig festivals gehouden en op oudejaarsavond is er jaarlijks een concert.

 

Sameba kathedraal

De Sameba kathedraal of voluit de kathedraal van de heilige Drievuldigheid van Tbilisi is het grootse religieuze gebouw van Georgië. De kerk is gebouwd tussen 1995 en 2004 en heeft een hoogte van 105,5 meter. Voor de bouw zijn veel natuurlijke materialen gebruikt en de Sameba heeft een mooie marmeren vloer. In de kerk zijn negen kapellen genoemd naar de aartsengelen, er is een theologische academie en er worden diverse workshops georganiseerd.

 

 

De Sioni kathedraal is genoemd naar de berg Zion in Jeruzalem en ligt op de rechteroever van de Koerarivier. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de 6de en 7de eeuw, hierna werd de kerk herhaaldelijk gerestaureerd.

 

 

Kartlis Deda ook wel de Moeder van Georgië genoemd is een groot standbeeld op de Sololaki heuvel. Het standbeeld is gebouwd in 1958 ter ere van het 1500 jarig bestaan van Tbilisi en is een belangrijk symbool van de stad. Kartlis Deda draagt een nationale Georgische jurk, in haar linkerhand heeft ze eenkom wijn voor diegene die als vriend komt, in haar rechterhand een zwaard voor diegene die als vijand komt.

 

 

Het Narikala fort ligt boven de oude stad op de Sololaki heuvel met mooi uitzicht op Tbilisi en de Mtkvari of Koera rivier. De Narikala vesting werd op het smalste deel van de rivier gebouwd aan het eind van de 3de eeuw en was de belangrijkste middeleeuwse vesting van Georgië. Er loopt een kabelbaan van het fort naar het Rike Park en het Europaplein. Aan de rechterkant van het fort of kasteel Narikala ligt de St. Nicolaaskerk gebouwd in de 13de eeuw, de St. Nicolaaskerk werd gerestaureerd in 1997. In de kerk zijn fresco’s te zien met taferelen uit de bijbel en over de geschiedenis van Georgië.

 

De Nationaal Botanische Tuin van Georgië ligt aan de voet van het Narikala fort, de botanische tuin heeft een oppervlakte van zo’n 160 hectare en omvat circa 4500 plantensoorten en een aantal bruggetjes en watervallen. De tuinen zijn ruim 300 jaar oud en waren van oorsprong Koninklijke tuinen.

 

Het Rike Park is bereikbaar via de kabelbaan of via de moderne glazen Vredesbrug. Het Rike Park ligt aan de linkeroever van de Mtkvari rivier en is een stadspark met onder andere een fontein en een standbeeld van David Sarajishvili. In de zomermaanden is er bij de “dansende fonteinen” bijna elke avond een muziek- en lichtshow.

 

 

Het Sachino paleis is het voormalige paleis van koningin Darejan en is gebouwd in 1776. Het Sachino paleis ligt in de wijk Avlabari, een deel van Oud-Tbilisi, de wijk werd vroeger Isani genoemd. De Metekhi kerk gebouwd in de 13de eeuw ligt naast Sachino op de Metekhi klif met uitzicht op de  rivier.

 

Bij veel monumentale gebouwen in Tbilisi staat een informatiebord met uitleg over de oorsprong en de voormalige functie van het gebouw. Het cultureel erfgoed in de stad en omgeving wordt goed onderhouden en waar mogelijk in oorspronkelijke staat gehouden of gerestaureerd.

 

vakantie Georgië