Nationaal Park Toesjeti

 

Nationaal Park Toesjeti in het noordoosten van Georgië ligt in de historische regio Toesjeti (Tusheti) en heeft een oppervlakte van ruim 830 vierkante kilometer. Het natuurgebied ligt in de Oostelijke Kaukasus, op de grens met de autonome republiek Tsjetsjenië in Rusland, met de bergen Teboelosmta en de Diklosmta of ook wel de Diklo. De Teboelosmta met een hoogte van 4.493 meter is de hoogte berg in de Oostelijke Kaukasus, hierna volgt de Diklo met een hoogte van 4.285 meter. Het moeilijk begaanbare berggebied speelt een belangrijke rol in onder andere het boek “Onder Vuur” van Tom Clancy en in het boek “Ten oosten van de afgrond” van Thomas Engström.

 

 

Het nationale park Toesjeti heeft schitterende landschappen met bergen, kloven, valleien zoals de Alazani vallei, alpenweiden, dennenbossen, gletsjers, meren en minerale bronnen. De ecoregio van het gebied is de: Gemengde bossen van de Kaukasus. In het natuurgebied leeft het Anatolische luipaard of de Anatolische panter maar ook beren, gemzen, berggeiten, de bedreigde wilde geit of de Bezoargeit (Capra aegagrus) en wolven. Roofvogels in het gebied zijn onder andere de valk, lammergier en de steenarend.

 

 

Het natuurgebied is ook een belangrijke wijnregio met in totaal circa 50 dorpjes zoals de dorpen Omalo, Keselo, Dartlo, Diklo en Shenako. De bergdorpen hebben over het algemeen weinig inwoners, sommige dorpen zijn moeilijk bereikbaar maar ze hebben een schitterende ligging in de bergen. De bewoners hebben vaak nog de traditionele levenswijze van het herdersvolk of in de lagere gebieden van de wijnbouwers en er zijn veel historische culturele monumenten in de dorpen te zien zoals oude kerkjes, burchten en verdedigingstorens.

 

Omalo

 

 

Omalo ligt tussen de Grote Kaukasus en het Pirikita gebergte, de toegangsweg naar het mooi gelegen dorp loopt via de Abano pas. Boven het dorp ligt het fort van Keselo. Omalo was in oorlogstijd een schuilplaats voor de lokale bevolking en in het dorp is een etnografisch museum. In Omalo is ook een bezoekerscentrum met veel informatie over het nationale park, de mogelijkheden om te wandelen of om met een jeep door de bergen te trekken en met interessante informatie over de lokale cultuur, de tradities, de keuken en de wijnen. Er zijn kleinschalige en sfeervolle guesthouses in het natuurgebied met uitzicht op de bijzondere esthetische landschappen van de regio Toesjeti.