Vardzia

 

Vardzia in het zuiden van Georgië is een grottenstad met woningen en een klooster op de hellingen van de Erusheti bergen en op de linkeroever van de Koera rivier in de Kleine Kaukasus. Vardzia ligt in de gemeente Aspindza en in de regio Samtsche-Dzjavacheti direct ten noorden van het nationale park Borjomi-Kharagauli of Bordzjomi-Charagaoeli en circa 100 kilometer ten noorden van regionale hoofdstad Achaltsiche of Akhaltsikhe.

 

 

De grottenstad Vardzia met de woningen en het koninklijk klooster werd voornamelijk gebouwd in de twaalfde eeuw, tussen 1156 en 1203, over een lengte van 500 meter. De stad ligt op een gemiddelde hoogte van 1.300 meter in de hoge rotswand, de bovenste grotwoning ligt op een hoogte van 1.462 meter. De huidige woningen zijn uitgehakt op zes tot zeven verdiepingen aan de westzijde en op dertien verdiepingen aan de oostzijde met veel trappen en terrassen. De meeste grotwoningen zijn onderling verbonden met tunnels. Oorspronkelijk was Vardzia een vrij grote stad met ruim 3.000 woningen op negentien verdiepingen maar een aardbeving in het jaar 1283 veroorzaakte grote schade, er zijn nu nog 600 tot 750 grotwoningen te zien en een aantal kerken waaronder het robuuste klooster.

 

 

De ruim 650 grotwoningen zijn gebouwd met twee tot drie kamers; een slaapkamer, een woonkamer die ook als slaapruimte gebruikt kon worden en nissen met ruimte voor servies, boeken en een tafel. In het centrum van de grottenstad ligt de watervoorziening, het water komt uit een natuurlijke bron aan de noordzijde van de stad. Via lange tunnels in het grottenstelsel is het centrum en de ingenieuze watervoorziening bereikbaar. De watervoorziening met de kelders bood voldoende water voor circa 50.000 mensen en er zijn nu nog circa 28 van deze oude waterkelders te zien.

 

 

Er zijn nog vijftien rotskerken waarvan enkele met muurschilderingen, de belangrijkste is het klooster met de kloosterkerk of de hemelvaartskerk met de opvallende poort, de kloosterkerk is gebouwd tussen 1184 en 1186.

De fresco’s in het klooster zijn afbeeldingen uit het leven van christus maar ook van koning George III van Georgië en van koningin Tamara van Georgië. Vardzia en het fort Khertvisi staan op de voorlopige Unesco werelderfgoed lijst. Khertvesi is een van de oudste forten in Georgië in de historische regio Meskheti of Meschetië. In de grottenstad wonen nu nog circa zes monniken en op korte afstand van de grotwoningen liggen goede hotels voor een lage prijs en met wifi.