Griekenland

 

Griekenland is een land in het zuiden van Europa en heet officieel de Helleense Republiek. Het land heeft een oppervlakte van 131.957 vierkante kilometer, 11,2 miljoen inwoners en de hoofdstad is Athene. De Griekse vlag heeft 4 witte en 5 blauwe horizontale balken, in de linkerhoek staat een blauw vierkant met een wit kruis. Het kruis staat voor het Grieks Orthodoxe geloof en het motto van de vlag is: “vrijheid of de dood”.

 

Griekenland wordt gezien als de bakermat van de Europese beschaving, als de geboorteplaats van de democratie, de westerse filosofie, de Olympische Spelen, de westerse literatuur en belangrijke wetenschappelijke en wiskundige principes. Het Griekse historische en culturele erfgoed is nog steeds zichtbaar in de hedendaagse Europese samenleving in onder andere de filosofie, de literatuur, de politiek en de geneeskunde.

 

 

Griekenland ligt grotendeels in de meest zuidelijke punt van het Balkan schiereiland, de Balkan is het grootste en meest oostelijke schiereiland van Europa en ligt in het Middellandse Zeegebied. Het land grenst in het noordwesten aan Albanië, in het noorden aan de Republiek Macedonië en aan Bulgarije en in het noordoosten aan Turkije. In het oosten ligt Griekenland aan de Egeïsche Zee, in het westen aan de Ionische Zee en in het zuiden aan de Kretenzische Zee en de Middellandse Zee. Griekenland heeft een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers.

 

Landschap Griekenland

 

Griekenland is een land van bergen, eilanden, stranden en zee, een groot deel van het land is bebost. Er is veel inheemse mediterrane flora en er zijn talrijke vlinders en vogels. Op het vasteland van Griekenland en de Peloponnesos zijn de meeste groene gebieden met grote en gevarieerde bossen en meren. De eilanden Kefalonia, Corfu, Lefkas, Thassos en een deel van Zakynthos zijn groene eilanden. Kreta is toeristisch gezien het meest bezochte eiland van Griekenland maar ook hier zijn nog veel rustige en groene gebieden te ontdekken.

 

 

Griekenland heeft de langste kustlijn van het hele Middellandse Zeegebied met een lengte van 13.676 kilometer. Van de 5.000 tot 6.000 eilanden en eilandjes in het land zijn er 227 bewoond maar de eilanden vormen slechts 20% van het totale oppervlakte van het land. De hoogste berg van het land is de Olympusberg met een hoogte van 2.917 meter in de historische regio en geografische regio’s Macedonië en Thessalië in het noordwesten van het land. De meest belangrijke natuurgebieden van Griekenland met nationale parken, indrukwekkende kloven en grotten en de meeste culturele bezienswaardigheden met Unesco werelderfgoed liggen op het vasteland en op het schiereiland de Peloponnesos.

 

Regio’s Griekenland

 

Griekenland is officieel onderverdeeld in dertien regio’s, op het vasteland zijn dit de regio’s: Attika (Atheense Riviera), Centraal-Griekenland, Centraal-Macedonië, Oost-Macedonië en Thracië, West-Macedonië, Thessalië, Epirus en West-Griekenland. De Peloponnesos is een schiereiland maar wordt vaak bij het vasteland ingedeeld.

 

De Griekse eilanden regio’s zijn: de Noord-Egeïsche Eilanden, de Zuid-Egeïsche Eilanden en Kreta. Mount Athos is een autonome staat op het schiereiland Chalkidiki. De dertien regio’s zijn onderverdeeld in 74 departementen of regionale eenheden.

 

Een meer traditionele indeling voor de Griekse eilanden zijn de eilandgroepen: de Ionische Eilanden, de Saronische Eilanden, de Sporaden, de Cycladen, de Dodekanesos, de Noord-Egeïsche Eilanden en het eiland Kreta.

 

 

Ontdek de vakantiebestemmingen in Griekenland en de natuur en cultuur per regio: