Agathonisi

 

Agathonisi is een van de Zuid-Egeïsche Eilanden in Griekenland, het eiland ligt ten zuiden van Samos en ten noorden van Lipsi. Agathonisi heeft een oppervlakte van 13,4 vierkante kilometer en circa 185 inwoners. Het hoogste punt van het eiland is Dendra en ligt bij het dorp Mikro Chorio op een hoogte van 209 meter. In de havenplaats Agios Georgios zijn enkele restaurants en winkels. Het dorp Megalo Chorio heeft de meeste inwoners. Agathonisi heeft een rotsachtige kust met enkele mooie beschutte baaien. Het eiland is onder andere bereikbaar met een ferry vanuit Samos, Kalymnos, Patmos, Arki en Lipsi.

 

 

Arkoi

 

Arkoi of Arki is een van de Zuid-Egeïsche Eilanden en ligt ten oosten van het eiland Patmos en ten noorden van het eiland Lipsi. Arkoi is een klein eiland met een oppervlakte van 6,7 vierkante kilometer en circa 50 inwoners. Het eiland wordt veel door dagjesmensen bezocht.

 

Arki heeft een kleine haven waar vissersboten en rondvaartboten vanuit Patmos en Lipsi aanleggen. Rondom de haven liggen huizen en een paar restaurants. Er zijn geen bussen op het eiland en wegen zijn er ook nauwelijks, wel is Arkoi een mooi eiland om te wandelen. Er zijn een aantal mooie stranden op het eiland, zoals Tiganakia, Padelia en Kapsalismenos. Op de heuvel liggen de restanten van een akropolis (hoogste punt van een stad).

 

Marathi

 

Marathi of ook wel Marathos genoemd ligt ten zuidwesten van Arkoi, het is het enige bewoonde eiland van de Arki-groep eilanden en bereikbaar met de ferry vanuit Patmos. Het eilandje heeft een oppervlakte van 0,35 vierkante kilometer en vijf inwoners. Het is een rotsachtig eiland met een mooie en vrij steile kustlijn. Het hoogste punt van het eiland is de Vigla Armala op een hoogte van 51 meter. Er zijn geen noemenswaardige wegen op het eiland maar wel wandelpaden en er is een taverne. Naast de blauwwitte Agios Nikolaos kerk liggen de ruines van een oude kerk.

 

Agathonisi Natura-2000 gebied

 

Arkoi, Marathi, Lipsi en Agathonisi zijn deel van een Natura-2000 gebied en zijn een Important Bird Area (IBA). De eilanden zijn samen met de omliggende eilandjes een van de belangrijkste vogelgebieden van Griekenland.

Het is een broedgebied voor de Eleonara’s valk, de Audouins meeuw en de Yelkouanpijlstormvogel, ook wel Mediterrane pijlstormvogel genoemd. Het hele jaar leeft de Arendbuizerd en de Kuifaalscholver op deze eilanden.

Het eiland Marathi is genoemd naar de wilde venkel die hier vroeger in de natuur groeide.

Nu groeit er op de eilanden vooral frigana (phrygana), de kenmerkende Griekse lage begroeiing van struiken en houtachtige planten zoals Tijm en Cistus. Agathonisi, Arkoi en Marathi zijn mooie eilanden voor een dagtocht vanuit Samos, Patmos of Lipsi of voor een bijzonder rustige vakantie om te wandelen, zwemmen of te genieten van de rust in dit deel van Griekenland. Kies voor een goed hotel in het dorp Megalo Chorio op het eiland Agathonisi.