Aggitis grot

 

De Aggitis grot (Aggiti) ligt ten noordwesten van de stad Drama bij de plaats Prosotsani aan de voet van het Falakro gebergte in de regio Oost-Macedonië en Thracië in het noorden van Griekenland. De Aggitis grot (ook wel Maara grot genoemd) is een bijzondere riviergrot en een karstgrot, het smeltwater van de berg stroomt de grot in. De grot vormt een natuurlijke doorgang voor de Aggitis rivier (Maara rivier) en het water verzameld zich uiteindelijk in het Kato Nevrokopi bekken. In de Aggitisgrot ligt de grootste kamer die ooit in een riviergrot in Griekenland is gevonden.

 

 

Ontdekking van de grot

 

De Aggitis grot werd al in 1952 onderzocht door de speleologen Yannis en Anna Petrocheilou. In 1978 lukte het om de grot te verkennen op een diepte van 500 meter, deze ontdekking deed men door in de Aggitis rivier te duiken. Op zeven meter diepte werd een doorgang naar de grot gevonden.

 

Grotkamers

 

Er werd een grote grotkamer ontdekt met een lengte van circa 500 meter en een plafond vol met stalactieten. Sommige van deze stalactieten hebben een diameter van twee meter en reiken tot aan het water. Vanwege de vele mineralen zoals mangaan, koper en ijzer hebben de stalactieten mooie kleuren. Er is tot nu toe 8,5 kilometer van de grot onderzocht en 2,5 kilometer van de grot is open voor bezoekers. Vanwege de stromende rivier zijn er in de grot naar verhouding weinig stalagmieten maar wel veel mooie kleurrijke stalactieten.

 

 

In de “Wielkamer” is te zien hoe het water werd geroteerd, het doel van het waterwiel was de irrigatie van tabaksplanten in de omgeving. De Akropolishal ook wel de Nimfenkamer genoemd is de grootste ruimte die ooit in een grot in Griekenland is ontdekt. De afmetingen zijn 120 meter lang, 65 meter breed en 45 meter hoog. Door het water zijn er mooie rotsformaties gevormd en het geheel heeft een wat griezelige of mythische sfeer.

 

 

De Aggitis grot is het hele jaar geopend, in de zomermaanden van 10:00 tot 19:00 uur en in de wintermaanden van 10:00 tot 17:00 uur. In de grot zijn tijdens opgravingen stenen werktuigen en botten van prehistorische dieren zoals de mammoet, het reuzenhert en de neushoorn gevonden. Deze opgravingen zijn te bezichtigen in het museum in Drama.