Agistri

 

Agistri is een van de Saronische Eilanden in Griekenland, het eiland ligt ten noorden van het schiereiland Methana en ten oosten van het eiland Aegina. Het eilandje Agistri of Angistri heeft een oppervlakte van ruim 13 vierkante kilometer en 1120 inwoners, het hoogste punt is Kontari op een hoogte van 245 meter. Agistri is een van de kleinste bewoonde eilanden in de Saronische Golf maar het spreekwoord “klein maar fijn” is zeker van toepassing op het eiland. 

 

 

Agistri is een schitterend groen eiland met dennenbossen, mooie stranden en een schone lichtblauwe zee. Het hars van de Aleppoden werd veel gebruikt bij de bereiding van Retisna, een bekende lokale Griekse wijn. Het eiland is goed te combineren met een vakantie op het vasteland van Griekenland en is is bereikbaar met de ferry of de snelboot Flying Dolphin vanuit Piraeus en vanaf het eiland Egina (Aegina).

 

 

Megalochori

 

Megalochori is de hoofdplaats van het eiland Agistri en ligt in het noorden. Megalochori wordt ook wel Milos genoemd naar de windmolens die hier vroeger stonden waarvan er nu nog een is te zien. Het sfeervolle en grotendeels authentieke dorp met de smalle straatjes ligt op een heuvel in een omgeving van dennenbomen. Boven het dorp liggen twee kerken, de Agioi Pantes en de Agios Zoodochou Pigis. Bij het dorp ligt het Megalochori zandstrand,  ten westen ligt het Xekofti strand, een kiezelstrand waar de bomen bijna tot aan de zee reiken en in de richting van Limenaria ligt het mooie en verscholen Dragonera strand.

 

Metochi

 

Metochi ligt op de heuvels een stukje landinwaarts tussen Megalochori en Skala in. Het dorp ligt in een landschap van dennenbomen, wilde kruiden en bloemen. In het dorp staan oude traditionele huizen en op de top van de heuvel de Maagd Maria kerk. Vanaf het dorp zijn er panoramische uitzichten op de omgeving en een schitterende zonsondergang.

 

Skala

 

 

Skala ligt in het noorden op Agistri en twee kilometer ten oosten van Megalochori. Skala heeft een natuurlijke haven en is meestal wat drukker dan de rest van het eiland. Er zijn goede hotels, een pinautomaat, veel restaurants en zelfs een paar nachtclubs. Het zandstrand van Skala loopt langzaam af in zee en is populair bij gezinnen met kinderen.

De opvallende Agii Anargyri kerk is de meest gefotografeerde kerk van het eiland. Vanaf Skala loopt er een bosweg naar het rustige en in een mooie baai gelegen Skliri strand, Skliri is bereikbaar via een smalle afdaling tussen de rotsen. Iets ten zuiden van Skliri ligt het verscholen Chalikiada strand. Chalikiada heeft een schitterende ligging aan de voet van een klif en is bereikbaar via een wandelpad over de met dennenbomen begroeide klif.

 

Limenaria

 

Limenaria ligt in het zuidwesten van Agistri, het is een pittoresk dorp in een landelijke omgeving met een kleine haven, de opvallende Agia Kyriaki kerk met de gouden koepel en enkele restaurants. Bij Limenaria ligt het Mariza strand, Mariza bestaat voornamelijk uit een rots waar men vaak af duikt in de diepe zee. Vanaf Limenaria loopt er een weg naar Aponissos, onderweg liggen er enkele zoutpannen. Aponissos aan de westkust is een mooi strand met heel helder zeewater omgeven door rotsen en dennen. Iets verderop ligt het verscholen en rustige Bariama strand.

 

Vakantie Agistri

 

Agistri is een mooi eiland om te wandelen over de oude voetpaden, te genieten van de mooie blauwe baaien en rustige stranden, het ontdekken van de ruige rotskusten en te relaxen in de Griekse zon. Een prima eiland voor een vakantie of om te combineren met het vasteland van Griekenland of een van de andere Griekse eilanden in de Saronische archipel.