Akropolis Athene

 

De Akropolis van Athene is de bekendste bezienswaardigheid van de stad Athene in Griekenland. De Akropolis, de bovenstad, van Athene is een 156 meter hoge berg met verschillende monumenten die worden gezien als een universeel symbool van de klassieke beschaving en als een van de grootste artistieke complexen uit de Griekse Oudheid. De Akropolis is een uniek monument van toegepaste architectuur in een natuurlijke omgeving en een werelderfgoed.

 

 

De Akropolis vormde het centrum van Athene en was een heilige berg gewijd aan de godin Athena of Pallas Athena met uitzicht op de vallei van de Ilisos rivier. In de Griekse mythologie is Athena de godin van wijsheid. De belangrijkste monumenten op de Akropolis: het Parthenon, de Propyleeën, de Niketempel en het Erechtheion zijn gebouwd in de 5de eeuw v. Chr. onder leiding van de staatsman Pericles en de beeldhouwer Phidias.

 

Parthenon

 

 

Parthenon

Het Parthenon is een klassieke Dorische tempel, gebouwd door Ictinus (Iktinos) onder leiding van Phidias gebouwd tussen 447-438 v. Chr.

Het Parthenon, de bekendste en een van de mooiste bezienswaardigheden in Athene, was gewijd aan de godin Athene, in de verschijningvorm van Athene Parthenos, de maagd. In het Parthenon was de schatkamer van de Delische Bond, een bondgenootschap tussen Athene en een aantal staten in de Egeïsche Zee. Er stond ook een beroemd Athena Parthenos beeld van goud en ivoor, een replica van het standbeeld staat in het museum.

 

De Propyleeën

 

De Propyleeën (Propylaea) is de monumentale ingang naar de Akropolis bestaande uit verschillende poortgebouwen. De propyleeën van de Akropolis zijn gebouwd door de architect Mnesicles in de periode 437-423 v. Chr. Nu zijn de restanten van de propyleeën met Dorische en Ionische zuilen van de oostelijke galerij nog te zien.

 

Niketempel

 

De Niketempel of de tempel van Athena Nike is een kleine tempel gewijd aan de godin van de overwinning gebouwd tussen 432-421 v. Chr. Athene Nike werd hier ook wel de vleugelloze genoemd, de godin Athena zonder vleugels kon nooit de stad Athene verlaten.

 

Erechtheion

 

Het Erechtheion is de tempel ter ere van Athena en Poseidon Erechtheus. De tempel staat op de plaats van de oude Athenatempel, er werden twee goden vereerd die volgens de legende wedijverden om het bezit van Attika (Athene en omgeving). Poseidon zou gezorgd hebben voor een zoutbron op de Akropolis maar Athena schonk een olijfboom aan de stad. Het Erechtheion is gebouwd tussen 421-406 v. Chr. door de architect Mnesicles, de beeldhouwer was Phidias onder leiding van Pericles. De Kariatidentribune van de zuidelijke hal van het Erechteion (Erechteum) is een wereldwijd bekend beeld van de Akropolis in Athene en bestaat uit zes tempelzuilen elk in de vorm van een vrouwenbeeld, de Kariatide. De Kariatidentribune kreeg hierom wel de bijnaam “Portaal van de meisjes”.

 

 

Odeon van Herodes Atticus

 

Odeon van Herodes Atticus is een theater en ligt aan de voet van de Akropolis, het muziektheater werd tegen de muur van de Stoa van Eumenes gebouwd. De Stoa van Eumenes was een zuilengalerij. Andere restanten van monumenten op de Akropolis zijn:  de Oude Athenatempel, het Eleusinion, het Heiligdom van Artemis Brauron (zie Vravrona ), Chalkotheke, Pandroseion (Pandrosium), Arrephorion, het Altaar van Athena Polias, het Heiligdom van Zeus Polieus, het Heiligdom van Pandion, het Asklepion, het Dionysustheater, het Odeon van Perikles, de Tempel van Dionysos en het Aglaureion.

 

Akropolismuseum

 

Akropolismuseum

In het Akropolismuseum liggen ruim 4.000 archeologische vondsten van de Akropolis en directe omgeving. Het museum ligt aan de voet van de Akropolis in Athene, Griekenland. Het museum is in de wintermaanden november t/m maart geopend van 09:00 tot 17:00 uur op maandag t/m vrijdag, in het weekend van 09:00 tot 20:00 uur. In de zomermaanden april t/m oktober geopend van 08:00 tot 20:00 uur.

De entreeprijs voor het Akropolis Museum is € 5,- per persoon, 65+ is € 3,- per persoon (2019). Gratis bezichtigen kan op 18 mei, 25 maart en 28 oktober.

 

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden voor de Akropolis zijn zomer en winter dagelijks van 08:00 tot 17:00 uur. De entreeprijs is € 20,- per persoon, 65+ is € 10,- per persoon, gratis toegang onder de 18 (entreeprijs 2019). Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, laatste weekend van september (European Heritage Days), 28 oktober en elke eerste zondag van de maand in de maanden november tot en met maart. Het gecombineerde entreeticket van 30 euro is vijf dagen geldig en geeft toegang tot de Akropolis en een aantal andere bezienswaardigheden in Athene. Tickets zijn alleen te koop bij de ingang van de Akropolis.