Alonissos

 

Alonissos is een van de bewoonde Sporaden eilanden in Griekenland, het eiland heeft een oppervlakte van 64 vierkante kilometer. Het is een groen eiland met veel dennenbossen en mooie stranden. Alonissos is een erkende Quality Coast, dit is een keurmerk voor een duurzame vakantie bestemming en het behoud van de lokale identiteit. Rondom het eiland zwemt regelmatig de Mediterrane Monniksrob en het eiland ligt samen met zes kleinere eilanden in het beschermde Nationaal Marine Park Alonissos. Het hoogste punt op het eiland is de Kouvouli met een hoogte van 475 meter, men kan naar de top wandelen vanuit het landschapgebied Diaselo.

 

Patitiri

 

Patitiri is de hoofdstad van Alonissos, de betekenis van de naam is een soort van “wijnpers” en is afkomstig uit de tijd dat de wijnbouw de belangrijkste inkomstenbron van het eiland was. Naast de kleine haven ligt een mooi strand omgeven door kliffen en dennenbomen, in de avond speelt het licht mooi over de kliffen. Aan het einde van de baai liggen de twee eilandjes Aderfia, “de broers”. Er zijn in Patitiri mooi gelegen accommodaties, restaurants, winkeltjes en een pinautomaat.

 

 

Chora

 

Chora of Palio Chorio, de Oude stad, is de vroegere hoofdstad van het eiland, na een aardbeving in 1965 verhuisde de lokale bevolking naar de havenstad Patitiri. Chora ligt op een hoogte van 250 meter en heeft een schitterend uitzicht. Palio Chorio is nu een pittoresk dorp met een wirwar van steile staatjes en trappen, veel huizen zijn gerenoveerd en omgeven door wijnranken en bloemenbalkons. Er zijn nog intact gebleven Byzantijnse kerken te zien en een deel van de Venetiaanse vestingmuren.

 

Roussoum Gialos

 

Roussoum Gialos ligt in een mooie natuurlijke baai omgeven door met dennenbomen begroeide kliffen. Er is een breed zandstrand met kleine kiezel en kristalhelder water. Aan de kust liggen een paar restaurants die smaakvolle lokale gerechten serveren.

 

Votsi

 

Votsi is een vissersdorp met een natuurlijke haven tussen de kliffen gelegen, de idyllische ligging van het dorp met de smalle straatjes is fascinerend.

 

 

Steni Vala

 

Steni Vala ligt in het zuidoosten van het eiland Alonissos, de weg naar het dorp is een mooie route met dennenbossen en uitzicht op onbewoonde eilandjes. Steni Vali heeft een kleine vissershaven en een mooi strand in de baai gelegen.

 

Kalamakia

 

Kalamakia is een dorp twaalf kilometer ten noordoosten van Patitiri, er is een kleine haven en slechts een paar huizen en een taverne. Langs de kust van Kalamakia liggen een aantal mooie stranden. 

 

Vakantie Alonissos

 

Alonissos is een mooi dicht bebost eiland om te wandelen naar bergtoppen, door ravijnen en langs oude kerkjes met schitterende uitzichten op zee. Wandel over de bergtoppen van Kalovoulos, Megalo Chorafi en de Kouvouli of ontdek het Kastanorema ravijn. Er zijn goede en kleinschalige hotels op het eiland voor een ontspannen vakantie of verken Alonissos met een actieve eilandhop vakantie.