Andros

 

Het eiland Andros ligt in het oosten van Griekenland op circa 55 kilometer van de Atheense Rivièra, het is een van de Egeïsche Eilanden en het meest noordelijk eiland van de Cycladen. Andros heeft een oppervlakte van 380 vierkante kilometer, het is een groen eiland met weinig toerisme, rustige stranden en een kustlijn met een lengte van 176 kilomter.

 

 

Andros is een bergachtig eiland met veel steile kusten, bronnen, riviertjes en vruchtbare valleien, het hoogste punt is de Profitis Ilias met een hoogte van 997 meter. Kenmerkend voor het eiland zijn de vele oude wandelpaden, de watervallen en de bronnen.

 

Andros-stad

 

 

Andros-stad of Chora ligt aan de oostkust op Andros en is de hoofdstad van het eiland. Het is een levendige stad met veel voorzieningen, musea en het populaire Nimborio strand. In Chora liggen de restanten van een Venetiaans fort (Mesa kastro) en een mooie vuurtoren op een rots in zee. Rondom de stad liggen een aantal dorpen zoals Apikia, Ipsila, Mesaria, Menites en Sineti.

 

Bij Apikia liggen de warmwaterbronnen Sariza, het bronwater heeft volgens velen geneeskrachtige eigenschappen. Bronwater wordt ook gebotteld onder de merknaam Sariza. Bij het dorp ligt een klein vogelrijk gebied met een waterval en de rivier Pitharas.

 

Het strand Tis Grias to Pidima met de bijzondere rots ligt 20 kilometer ten zuiden van Andros-stad, de vrije vertaling voor de naam van het Tis Grias to Pidima strand is: De oude vrouw die sprong.

 

 

Menites ligt in een mooie groene omgeving en is een goed wandelgebied met veel bronnen en watervallen. Sineti is een natuurgebied met veel vogel- en vlindersoorten en er is een mooie grillige kustlijn met grotten en een schitterend strand. Het gebied staat bekend om de goede wijn.

 

Gavrio

 

 

Gavrio ligt in het noordwesten op het eiland en is de belangrijkste havenplaats van Andros, Vier kilometer ten zuiden van Gavrio ligt Kipri aan de voet van de berg Aretoudi. Bij Kipri (Kypri) ligt het bekende Chrissi Ammos strand, het Gouden Zand strand, een van de mooiste stranden van Andros. Drie kilometer ten noorden van Gavrio ligt Fellos, een pittoresk dorp in een baai met schitterend zandstrand. Elk jaar in het eerste weekend van augustus is er een cultureel festival in Gavrio met dans, muziek en lekker eten op en rondom het dorpsplein.

 

Batsi

 

Batsi (Mpatsi) ligt in het westen van Andros, zeven kilometer ten zuiden van Gavrio. Batsi is trapsgewijs tegen de helling opgebouwd, centraal in het dorp ligt de kerk Agios Filippes tussen de oude en gerenoveerde huizen en de steegjes. Batsi heeft een vissershaven, een gezellige boulevard met restaurants en winkeltjes. Het dorp ligt in een weelderige groene omgeving met goede zandstranden aan de kust. Het brede zandstrand van Batsi heeft een Blauwe Vlag en goede voorzieningen.

 

 

Paleopoli

 

Paleopoli ligt centraal aan de westkust en is de oude hoofdstad van Andros. De oude stad lag vroeger aan de kust en er zijn archeologische restanten gevonden uit onder andere de Myceense periode. Restanten van de oude stad zijn nog te zien aan de kust en onder zee. Paleopoli was een welvarende stad tijdens de Archaïsche periode rondom 600 v. Chr. met onder andere een theater, tempels en een agora (marktplein en belangrijkste ontmoetingsplaats). Het nieuwe dorp Paleopoli ligt landinwaarts op een hoogte van 130 meter, op het hoogste punt liggen een aantal watervallen. In het dorp is een archeologisch museum met vondsten uit de omgeving.