Artemida

 

Artemida Griekenland
Artemida kerk

Artemida ligt aan de Egeïsche kust in het oosten van de Atheense Rivièra of aan de oostkust van Attika in Griekenland. Artemida soms ook wel Artemis genoemd ligt 35 kilometer ten oosten van Athene, vijf kilometer ten zuiden van Rafina en vier kilometer ten noorden van het mooi in een baai gelegen Vravrona. Tot 1974 werd de stad Loutsa genoemd naar een zoutmeer hier in de omgeving. In de loop van de jaren werd de landelijke omgeving meer bebouwd en werd de stad vernoemd naar de historie van de omgeving met de nabij gelegen tempel van de godin Artemis in Vravrona. In de Griekse mythologie is Artemis onder andere de godin van de jacht.

 

 

Spata-Artemida

 

De stad Artemida is nu onderdeel van de gemeente Spata-Artemida en ligt aan de oostkant van het vliegveld Athene in de regio Oost-Attika. De gemeente Spata-Artemida heeft een oppervlakte van 73,95 vierkante kilometer en bijna 34.000 inwoners, de hoofdstad van de gemeente is Spata en deze ligt ten westen van de luchthaven. In Spata ligt de dierentuin Attica Zoological Park, het is de grootste dierentuin van heel Griekenland. In de dierentuin is onder andere een dinosauruspark en een oceaanpark. De Attica Zoo is bereikbaar met de bus vanaf het metrostation Doukissis Plakentias in de wijk Agia Paraskevi in Athene, bus 319 rijdt twee keer per uur. De entreeprijs voor de dierentuin is € 11,- voor volwassenen, kinderen tot 3 jaar gratis, kinderen 3 tot 12 jaar € 9,- (2017). 

 

Artemida

 

Artemida strand

De kustplaats Artemida of Artemis is gebouwd aan de Artemisbaai of de Baai van Vravrona en is een populair gebied aan de Atheense Rivièra. De bebouwing is langgerekt langs de kust en deels landinwaarts in de groene Mesogia heuvels. In de kleine haven meren vissersboten en particuliere boten aan. De stad heeft circa 17.000 inwoners en in de weekenden en zomermaanden zijn er veel Atheners die hier in hun zomerhuis verblijven.

 

Op het achttien kilometer lange zandstrand van Artemida, een Blauwe Vlag strand, zijn ligbedden, parasols en waterfietsen te huur. De kust aan deze baai is een populair gebied om te kitesurfen en te windsurfen en er is uitzicht op de eilandjes Agios Nikolaos en Kokkinonisia. Aan de boulevard zijn veel cafés, restaurants en enkele nachtclubs en in het centrum staan enkele kerken. Langs de kust staan Tamarix bomen en in Mesogia, een mooi heuvelachtig gebied achter de stad en ten oosten van het Imittos gebergte, groeit onder andere de Aleppoden.

 

Vakantie Artemida

 

Artemida en het nabij gelegen Vravrona  is een goede uitvalsbasis voor een vakantie aan de Atheense Rivièra, ook wel de goudkust van Griekenland genoemd. Langs de kust liggen verschillende hotels van eenvoudig tot luxe, er zijn veel zandstranden en de bezienswaardigheden van de directe omgeving en Athene zijn goed bereikbaar.