Astipalaia

 

Astipalaia of Astipalea in Griekenland is een eiland in de Dodekanesos eilandengroep en ligt tussen de eilanden Santorini en Kos in het westen van Griekenland. Geografisch en cultureel gezien wordt het eiland zowel bij de Dodekanesos eilandengroep als bij de Cycladen archipel genoemd. Astipalaia heeft een oppervlakte van bijna 100 vierkante kilometer en bestaat uit twee schiereilanden, deze zijn verbonden door een strook land waarvan het smalste deel een breedte heeft van 100 meter.

De spreuk van het eiland is: “Een vlinder in het midden van de Egeïsche Zee”, in het logo van het eiland staat ook een gele vlinder omdat het eiland min of meer de vorm van een vlinder heeft. Bij het dorp Analipsi ligt het vliegveld op zo’n tien kilometer van Chora.

 

De hoofdstad van Astipalaia is Chora of Astipalaia-stad, de plaats ligt hoog op een heuvel en het is de belangrijkste stad van het eiland met de meeste inwoners. De stad Chora valt op met de vele witte huizen die tegen de heuvel zijn gebouwd, aan de voet hiervan ligt de haven waar ook de ferry aankomt en vertrekt naar andere eilanden in de Dodekanesos regio en naar Piraeus bij Athene. Op de top van de heuvel ligt het Venetiaanse fort of kasteel, windmolens en de kerk Panagia Portaitissa. Het fort is oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw door de Querini familie. In de stad is een archeologisch museum met bezienswaardigheden uit onder andere de Hellenistische periode en de Romeinse tijd maar ook met het wapenschild van de Querini.

 

De kusten van het eiland hebben een totale lengte van ruim 100 kilometer, de kusten zijn rotsachtig met veel kleine stranden. De mooiste stranden liggen bij de dorpen Agios Ioannes en bij Livadi, de goede stranden Vatses en Kaminakia zijn alleen per boot bereikbaar.

 

Astipalaia is een onbekende Griekse vakantie bestemming met ruim 1300 inwoners. De bewoners leven vooral van de opbrengsten van kaas van de kuddes schapen en geiten die op het eiland leven, verder zijn er inkomsten uit de boomgaarden en de visserij.

 

Astipalaia is te bezoeken voor een vakantie, er zijn goede hotels in Astipalaia met schitterend uitzicht en andere faciliteiten zoals restaurants, supermarkten, taxi’s en een bank. Het is ook mogelijk om het eiland vanaf het Griekse eiland Kos te bezoeken, de ferry vaart regelmatig. Het eiland Astipalaia wil het eerste rookvrije eiland ter wereld worden, in 2019 is er een actie gestart voor het milieu en de gezondheid via de hashtag #AstypaleaSmokeFree.