Atheense Rivièra

 

De Atheense Rivièra in Griekenland is het gebied vanaf het oude Athene met de Atheense kust naar Kaap Sounion, de meest zuidelijke punt van de Atheense Rivièra, de kust vanaf de kaap tot aan Marathonas en de eilanden Salamina en Aegina. De Atheense Rivièra is een deel van het grotere schiereiland Attika, een Rivièra is een term om in een land een populaire zonnige kust aan te duiden met goede stranden en veel faciliteiten.

 

Atheense Riviera Attika © ecotoerisme.eu

De Atheense Rivièra is een kustgebied met een rijke cultuur, veel bezienswaardigheden, goede stranden en een mooie natuur met veel bosrijke berggebieden.

De Atheense Rivièra heeft een mediterraan klimaat met lange droge zomers en een korte natte periode in de winter, de warmste maanden zijn juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van 27 graden.

De hoogste neerslag valt in de maanden november en december en de koudste maand is januari met een gemiddelde van 10 graden.

 

De Atheense Rivièra heeft 13 stranden met de Blauwe Vlag, een eco-label voor schone stranden en met zwemwater van goede kwaliteit.

 

Er zijn in Griekenland drie kustgebieden die bekend staan als een Rivièra. De Griekse Rivièra staat voor de oostkust van het schiereiland de Peloponnesos met de eilanden Hydra en Spetses. De Olympische Rivièra is het kustgebied bij de Olympusberg op het vasteland van Griekenland en de Atheense Rivièra is het gebied met de stranden aan de Saronische Golf.

 

Attika

 

Attika Griekenland © ecotoerisme.eu

De Atheense Rivièra ligt in de regio Attika en is 1 van de in totaal 13 regio’s of periferieën waarin Griekenland bestuurlijk is onderverdeeld. De regio Attika in Griekenland heeft een oppervlakte van 3.808 vierkante kilometer en bestaat uit de acht regionale eenheden: Noord-Athene, West-Athene, Centraal-Athene, Zuid-Athene, Oost-Attika, West-Attika, Piraeus en de Saronische Eilanden. Attika is een driehoekig schiereiland tussen het Kanaal van Korinthe, de Saronische Golf en het schiereiland Evia, de meest zuidelijke punt is Kaap Sounio. De grootste steden in Attika zijn Athene en Piraeus en in het gebied liggen de bergen Immittos bij Athene, de Pentelikon en de hoogste berg van Attika de Parnitha.

 

In de regio Attika zijn veel archeologische bezienswaardigheden zoals de beroemde Akropolis maar ook Vravrona, Elefsina, Dionysos aan de voet van de berg Pentelikon en Kaap Sounion zijn historisch gezien belangrijke plaatsen waar de goden Athena, Artemis en Dionysos werden vereerd. Attika met als centrale punt de hoofdstad Athene is al sinds de oudheid het bruisende centrum van kunst en cultuur in Griekenland met onder andere: de Attische stijl in keramiek, het Atticisme met beroemde Attische redenaars en de Attische komedie ook wel de Oude Griekse komedie genoemd met als beroemdste schrijver Aristhophanes.

 

Vakantiebestemmingen Atheense Rivièra en natuur en cultuur Atheense Rivièra:

 

vakantiebestemmingen
Atheense Rivièra

 

natuur en cultuur
Atheense Rivièra

 

overige informatie