Athene

 

Athene is de hoofdstad van Griekenland en de grootste stad van het land met ruim vier miljoen inwoners. Athene ligt in het zuidoosten van Griekenland, de stad heeft bijzonder veel bezienswaardigheden waaronder het bekendste werelderfgoed van Griekenland de Akropolis van Athene

 

 

Ten noorden van Athene ligt de Immitos berg (Hymettus) met een hoogte van 1026 meter. De hoogste heuvel van Athene is de Lykavittos (Lycabettus) met een hoogte van 277 meter. De top is bereikbaar met een kabelbaan of via een wandelpad en een trap. Op de top van de Lykavittos staat de Agios Georgios kapel en er is een magnifiek uitzicht op de lager gelegen Akropolis en de stad Athene.

 

Bezienswaardigheden Athene

 

Syntagma

 

Het Syntagma Plein met het parlementsgebouw is het bekendste plein van Athene, de betekenis van Syntagma is “het plein van de grondwet”. Het parlementsgebouw is het voormalige Koninklijke Paleis van Griekenland. Op het Syntagma zijn regelmatig demonstraties maar het is ook het centrale punt op nationale feestdagen.

 

 

Het Graf van de Onbekende Soldaat staat voor het Griekse parlementsgebouw, het liggende standbeeld in de muur toont een naakte soldaat met wapenuitrusting. In de muur zijn citaten van de staatsman Perikles gegraveerd en op de koperen gedenkplaten staan militaire acties waar Griekenland aan heeft deelgenomen. Voor het parlement lopen de Evzone wachters in het traditionele uniform van de nationale garde. De wijk Kolonaki grenst aan Syntagma, aan de voet van de Lykavittos, in Kolonaki liggen winkels, restaurants, een openlucht bioscoop en enkele buitenlandse ambassades.

 

Omonia

 

 

Het Omonia Plein of het Plein van de Eendracht is een van de oudste pleinen van Athene. In de directe omgeving van het Omoniaplein ligt het archeologisch museum en de Academie van Athene. Het Nationaal Archeologisch museum van Griekenland ligt achter de Polytechnische school aan de Patission of de 28 oktober straat, ten noorden van Plaka, op loopafstand van het Omoniaplein. Het museum bezit één van de voornaamste collecties Oudgriekse kunst, verspreid in ruim 50 zalen op twee  verdiepingen met meer dan 20.000 voorwerpen.

 

Monastraki

 

 

Het Monastraki Plein met de Tzisdarakis moskee en de Pantanassa kerk. Dagelijks is er een kleine rommelmarkt en op zondag de grote vlooienmarkt. Ten zuiden van Monastraki ligt de Tempel van Hephaistos. De tempel van Hephaistos in Athene wordt ook wel de Thesseion of Theseion tempel genoemd. Het is een goed bewaarde Griekse tempel uit de 5de eeuw v. Chr. en ligt aan de westkant van de Agora van Athene op de top van de Kolonos Agoraios heuvel. Het hele gebouw is omgeven door Dorische zuilen. Het heiligdom was gewijd aan Hephaestus, de god van de metaalbewerking of de smeedkunst en aan de godin Athena.

 

Plaka

 

 

De wijk Plaka ligt tussen Syntagma en Monstraki, in Plaka liggen de Romeinse Agora (marktplein) met de Poort van Athena Archegetis (Poort van de Bazaar). De restanten van de Bibliotheek van Hadrianus, het Lysicrates monument, de Fethiye moskee en de Toren van de Winden. De Fethiye moskee of de Fethiye Cami werd gebouwd in 1458 en herdenkt de val van Constantinopel. Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt door de Griekse Archeologische dienst. Het Lysicrates monument is opgericht in 334 v. Chr. Het Lysicrates monument is een choregisch monument, een monument dat de choregos, een koorleider, mocht oprichten na het winnen van een wedstrijd.

 

 

Aan de rand van de Plaka wijk in het midden van de Ermou Straat ligt de Kapnikarea kerk, de Panagia Kapnikarea is vermoedelijk gebouwd in de 11de eeuw en is een van de oudste kerken van Athene. De Toren van de Winden of de Aerides is een achthoekig gebouw van Pentelisch marmer, met een hoogte van 12,3 meter. Op de toren was te zien hoe laat het was, waar de wind vandaan kwam en hoe hoog de zon stond. Elk van de acht reliëfs op het bovenste deel van de toren is een gevleugeld figuur die een wind voorstelt en wat die wind kan brengen. 1) Boreas, de Noordenwind, 2) Kaikias, Noordoostenwind en hagel, 3) Apeliotes, Oostenwind en fruit en specerijen, 4) Eurus, Zuidoostenwind en ouderdom, 5) Notus, Zuidenwind en regen, 6) Lips, Zuidwestenwind en storm, 7) Zephyrus, Westenwind en de lente, 8) Sciron, Noordwestenwind en aankondiging regenseizoen.

 

 

Tussen de Stoa van Attalos en de Aerides ligt de Agii Apostoli, de kerk van de Heilige Apostelen. De Apostoli is een Byzantijnse kerk gebouwd aan het einde van de 10de eeuw. De Centrale Markt Athene (Varvakios of Agora Kentriki) ligt in de winkelstraat Athinas, in het centrum van Athene. De markt is open van maandag tot en met zaterdag van 06:00 uur tot 16:00 uur en op zaterdag van 06:00 tot 15:00 uur. In de overdekte markthallen zijn de meest uiteenlopende verse Griekse producten te koop, zoals vis en vlees.

 

Via Click&Boat kun je heel gemakkelijk een boot huren in Athene. Maak een keuze uit duizenden catamarans, zeilboten en motorboten.

 

Via het platform kun je rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar van de boot. Indien u niet in het bezit bent van een vaarbewijs kunt er voor kiezen om een boot te huren met een schipper!

 

Het bekende Click&Boat is werelds grootste online platform voor bootverhuur met ruim 30.000 boten te huur van particulieren en professionals tegen de beste prijs.

 

Nationale Tuin Athene

 

De Nationale Tuin van Athene, ook wel het Nationale Park genoemd (de voormalige Koninklijke tuin) ligt achter het parlementsgebouw ten zuiden van Syntagma. Deze prachtig aangelegde tuin is een oase van rust in de metropool Athene. De tuin is bijna 16 hectare groot en ontworpen door Koningin Amalia in 1839. Oorspronkelijk werden er 150.000 boom- en bloemsoorten geïmporteerd en geplant. In 1941 werden hier nog een groot aantal inheemse planten aan toegevoegd. Naast De Nationale Tuin ligt ook het Zappeion gebouw in het groen. Het Zappeion of Zapion werd in 1896 opgericht voor de promotie van de Olympische Spelen door opdrachtgever Zappas. 

 

 

Stoa

 

Een Stoa was in het oude Griekenland een langgerekte smalle overdekte zuilengang met gesloten achterkant en zijkanten en een open voorkant. Stoa’s stonden op plaatsen waar grote mensenmenigten samenkwamen, zoals op marktpleinen (Agora) en in heiligdommen. De Stoa van Attalos (Stoa van Attalus) in Athene ligt aan de voet van de Lykavittos heuvel en werd van 1953 tot 1956 gereconstrueerd.

 

De Stoa of het Stoïcisme is een filosofische stroming. Zeno van Citium was de grondlegger. Het uitgangspunt van deze filosofie is de vrijheid en de autonomie van reageren van de mens op gebeurtenissen. Men kan onverstoorbaar reageren, alles wat er gebeurt in de wereld is volgens de Stoa van tevoren bepaald, maar de vrijheid zit in de reactie. Deze reactie is bepalend voor het menselijk geluk. Inzicht in de noodzakelijkheid van alles enerzijds, dat het zo goed is, anderzijds het inzicht dat wat men als persoonlijke rampen ziet, ons niet echt raakt, als we maar goed onderscheiden wat er echt aan de hand is. De mens kan zich volgens de Stoa filosofie losmaken van concrete omstandigheden en leven in overeenstemming met de natuur.