Athos

 

Athos is een mooi en groen schiereiland in de regio Chalkidiki, het meest oostelijke schiereiland van deze regio. Het schiereiland Athos heeft een oppervlakte van 335,6 vierkante kilometer en ligt ten oosten van de stad Thessaloniki, de tweede hoofdstad van Griekenland. Het hele noorden van het schiereiland Athos is vrij toegankelijk, de rest van het schiereiland bekend als Mount Athos of Oros Athos is een Unesco werelderfgoed maar alleen met een visum toegankelijk.

 

 

De goed bereikbare en bezienswaardige plaatsen op het schiereiland Athos zijn:

 

Ierissos

 

Ierissos is de meest noordelijke plaats van het schiereiland Athos, het is ook de oudste en grootste plaats in de gemeente Aristotelis. Het is een havenstad met ruim 3.500 inwoners, de bewoners leven van de visserij, scheepsbouw en het toerisme op Athos. Het Ierissos zandstrand is een van de langste stranden van Chalkidiki, aan de zuidkant van het strand niet ver van de haven ligt het scheepswrak Karnagia. De vroeger zo beroemde scheepswerven van Ierissos worden ook Karnagia genoemd. Ten noordwesten van de stad ligt de Krouna toren, de Krouna toren was waarschijnlijk een onafhankelijke woning van het klooster Chilander (Hilander) op Mount Athos.

 

 

Ierissos heette vroeger Akanthos en was genoemd naar de stekelige plant Acanthus die vaak werd geïmiteerd in de Korinthische orde, een van de drie belangrijkste bouworden in de oude Griekse architectuur. Een kleine kilometer ten zuidoosten van de stad Ierissos via een mooie wandelroute zijn restanten te zien van de oude stad Akanthos.

 

Nea Roda

 

 

Nea Roda is een kleine vissersplaats en ligt op het smalste punt van het schiereiland Athos aan de Golf van Ierissos. Het Voulitsa strand bij Nea Roda is een mooi zandstrand tussen de rotsen gelegen. Twee kilometer ten zuiden van Nea Roda ligt het lange Tripiti strand. Elk jaar op de laatste maandag van juli is er het Sardines festival en op 22 en 23 augustus een cultureel en religieus festival.

 

Ouranoupoli

 

 

De plaats Ouranoupoli ligt in het noorden op het schiereiland Athos, een kleine tien kilometer ten zuiden van Nea Roda en tegenover het bewoonde eilandje Ammouliani. De betekenis van Ouranoupoli is de “Hemelstad”. Het dorp ligt in een mooie groene omgeving met aan de kust goede zandstranden. De bekendste bezienswaardigheid in het pittoreske dorp is de Prosphorios toren. Dit is een oude verdedigingstoren en in de toren is nu een museum. Aan de gezellige boulevard van Ouranoupoli liggen winkeltjes, restaurants en er is een pinautomaat. Vanuit Ouranoupoli kan men met een boot rondom de Heilige Berg varen en veel van deze kloosters zien. 

 

Ammouliani

 

 

Ammouliani is het enige bewoonde eiland in Chalkidiki, het eilandje heeft een oppervlakte van twaalf vierkante kilometer en circa 530 inwoners. Vanuit Tripiti en Ouranoupoli varen er veerboten naar Ammouliani. Het is een groen eiland en op het smalste punt van het eiland ligt Aliki Lake, een zoutmeer waar nog steeds zout wordt gewonnen. 

 

 

Het klooster Zygou is een archeologische opgraving twee kilometer ten oosten van Ouranopoli, tegen de grens van Mount Athos. Het klooster Zygou wordt ook wel het Kasteel van de Franken of de Frankenburcht  genoemd. Bij de Frankenburcht ligt de grens naar de heilige berg Mount Athos, met het bord: “verboden toegang zonder visum”.