Caretta caretta

 

De Caretta caretta is een zeeschildpad, de Nederlandse naam is de onechte karetschildpad, de Engelse naam is Loggerhead sea turtle en genoemd naar de relatief grote kop van het dier. De Caretta caretta heeft een roodbruin rugschild met een lengte van ongeveer 90 centimeter.

 

Een volwassen schildpad weegt ruim 100 kilo en wordt tussen de 45 en 67 jaar oud. De Caretta caretta leeft in zee en komt alleen aan strand om eieren te leggen.

Het vrouwtje is geslachtsrijp tussen de 17 en de 33 jaar en de dieren paren in zee.

 

Nesten zeeschildpad

 

De Caretta caretta komt aan land om de eieren in een nest van zand te leggen, het is de gewoonte van de zeeschildpadden om terug te keren naar het geboortestrand. Het vrouwtje graaft met de achterpoten in de warme zomermaanden een nest in het strand en werpt hier de eieren in. Het nest wordt weer met de achterpoten met zand bedekt. Een gemiddeld nest bevat circa 100 eitjes, de embryo’s groeien door de warme temperatuur van het zand. Na gemiddeld 70 dagen in Griekenland en Turkije kunnen de jonge schildpadjes uit het ei kruipen, ze hebben een tand om de taaie schaal van het ei open te maken, later valt deze tand af.

 

De jonge schildpadjes hebben een gemiddelde lengte van 4,5 centimeter, nadat ze uit het ei zijn gekropen graven ze zich uit het nest naar boven. Dit doen ze alleen in de nacht als het strand koel is, gemiddeld doen ze hier vijf dagen over. In het donker van de nacht of in de vroege ochtend kruipen ze zo snel mogelijk over het strand naar zee. De lucht boven zee is meestal lichter dan boven land door de weerspiegeling van de maan en de sterren op zee, vanuit hun instinct lopen de jonge zeeschildpadjes naar het licht. Het is belangrijk dat er geen kunstmatige verlichting in de omgeving is omdat de schildpadjes anders de verkeerde kant uitlopen en dit niet overleven. Op het land drogen ze uit of ze worden een prooi voor vogels of andere dieren.

 

Bedreigingen

 

Er zijn veel bedreigen voor de jonge Caretta caretta zoals kunstmatige verlichting op het strand, andere dieren die de schildpad als prooi zien en vervuiling van het zeewater vooral door plastic. Gemiddeld bereikt slechts 1 van de duizend jonge schildpadjes de volwassen leeftijd van een zeeschildpad. De volwassen Caretta caretta kan aan veel broedstranden niet meer veilig aan het strand komen door bebouwing of overlast aan het strand. Het belangrijkste is om deze broedstranden te beschermen maar ook om de volwassen zeeschildpad met rust te laten. Het vrouwtje raakt gestrest als toeristische boten te dicht in haar beurt komen of ze raakt gedesoriënteerd door licht en lawaai op het strand. Hierdoor worden de eitjes vaak te vroeg geworpen op een niet veilige plaats.   

 

Broedstranden Griekenland

 

De belangrijkste broedstranden in Griekenland voor de zeeschildpad liggen op Zakynthos in de Baai van Laganas binnen de grenzen van het nationale park Zakynthos.

Op de Peloponnesos in de Baai van Kyparissia, de Baai van Koroni en de Baai van Lakonia. Op het eiland Kreta in de Baai van Chania, de Baai van Messara en de Baai van Rethymnon. Alle belangrijke stranden voor de Caretta caretta in Griekenland worden in de zomermaanden door verschillende organisaties gecontroleerd. Er worden herkenningspunten geplaatst bij de nesten en als het goed is worden de broedstranden met rust gelaten tussen zonsondergang en zonsopgang.