Chalki

 

Chalki in Griekenland is een van de Dodekanesos eilanden in de Zuid-Egeïsche regio en ligt negen kilometer ten westen van het eiland Rhodos. Chalki heeft een oppervlakte van 28 vierkante kilometer en is het kleinste bewoonde eiland van de Dodekanesos. Het is een vrij droog en bergachtig eiland, de hoogste bergtop is de Maistros met een hoogte van 593 meter. De naam Chalki staat voor “koper”, de naam stam uit de tijd toen er nog  kopermijnen actief waren. In de negentiende eeuw woonden er nog circa 6000 inwoners op Chalki maar tegenwoordig zijn dit er nog maar circa 400. In het verleden was de sponzenvisserij een belangrijke bron van inkomsten toen dit niet meer mogelijk was emigreerden veel bewoners naar onder andere Florida en Australië.

 

Er was tot voor kort geen stromend water op het eiland Chalki maar sinds 2014 is er een ontziltingsinstallatie waardoor het eiland nu wel een eigen watervoorziening heeft, gebotteld water wordt nog steeds per schip aangevoerd. Sinds de nieuwe watervoorziening keren er langzaam maar zeker meer bewoners terug op het eiland.

 

Emporio

 

Emporio is de havenstad en de hoofdstad van het eiland Chalki, Emporio word ook wel Nimborio genoemd. De meeste bewoners van het eiland wonen in deze kleine sfeervolle havenplaats, het is de aankomstplaats van de veerboten vanaf de omliggende eilanden. Rondom de baai van Emporio staan veel neo-klassieke en Venetiaanse herenhuizen en er zijn een aantal goede visrestaurants. Iets ten zuiden van Emporio ligt de Pontamos Baai met het strand Pontamos (Pondamos), een zand met grind strand. De Agios Nikolaos kerk heeft een vrijstaande klokkentoren en is gebouwd in 1861.

 

Chorio

 

Chorio ligt 300 meter boven de haven en is de oude hoofdplaats van het eiland Chalki. Er staan een paar oude kerkjes en mooie oude herenhuizen maar de meeste van deze huizen zijn niet meer bewoond. Boven op de heuvel liggen de restanten van de oude bovenstad en het kasteel, een voormalige johannietervesting.

 

In Chorio pal naast het kasteel ligt de Panagia kerk en bij de begraafplaats van Chalki ligt een mooie kapel. In het westen van Chalki ligt in een vruchtbare vallei het Agios Ioannis klooster, elk jaar op 23 augustus is er een religieus festival en honderden pelgrims trekken naar het klooster.

 

Alimnia

 

Alimnia of Alimia is een onbewoond eilandje in Griekenland en ligt circa zes kilometer ten noorden van het eiland Chalki. Alimnia heeft een oppervlakte van 6,5 vierkante kilometer, het hoogste punt van Alimnia ligt op een hoogte van 274 meter. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat Alimnia al sinds de prehistorie werd bewoond maar na de Tweede Wereldoorlog trokken de laatste bewoners weg. De twee kerken op het eilandje worden  nog wel onderhouden door een lokale priester. De dorpskerk en de kloosterkerk van Sint Minas zijn open voor bezichtiging als de priester aanwezig is. Alimnia heeft een paar goede zandstranden en voor de kust ligt een klein wetland, een belangrijk gebied voor vogels. Tijdens een vakantie op Rodos kan Chalki met een excursie worden bezocht.