Chalkidiki

 

Chalkidiki of Chalcidice in Griekenland is een schiereiland in de regio Centraal-Macedonië in het gelijknamige departement en in het noorden van het land. De hoofdstad van Chalkidiki is Polygros en het schiereiland Chalkidiki grenst aan het departement Thessaloniki. Het schiereiland heeft een oppervlakte van 2918 vierkante kilometer met over de volle breedte het vasteland tussen de Golf van Thessaloniki en de Strymonian Golf. Chalkidiki heeft een totale kustlengte van 522 kilometer en in het zuiden liggen de drie schiereilanden of kapen Kassandra, Sithonia en Athos. Het hele gebied is groen en heuvelachtig met veel bossen maar het staat ook bekend om de productie van olijfolie en wijn.

 

 

In de Griekse mythologie wordt het schiereiland ook wel de “Drietand van Poseidon” genoemd. Poseidon is in de Griekse mythologie de god van de zee, hij was de broer van Zeus en één van de twaalf Olympische goden, die op de Olympusberg woonden. Poseidon wordt vaak afgebeeld met een drietand in zijn hand, een traditioneel wapen dat vooral gebruikt werd voor de jacht. De drietand werd in Europa vooral gebuikt als jachtwapen om te vissen en in Griekenland werd het werktuig gebruikt om te vissen maar vooral bij het sponsduiken in het zuiden van het land.

 

Het hoogste punt van Chalkidiki is de berg Athos met een hoogte van 2033 meter op het gelijknamige schiereiland, het tweede hoogste punt is de Cholomondas met een hoogte van 1165 meter in het midden van het schiereiland. De Mount Athos op het eiland Athos is in zijn geheel een Unesco cultureel en natuurlijk werelderfgoed met mediterrane bossen en 20 bewoonde kloosters.

 

Kassandra

 

Het schiereiland of de Kaap Kassandra is de meest westelijke kaap van Chalkidiki. Kassandra is heuvelachtig met mooie lange en vaak brede zandstranden, de belangrijkste plaatsen op Kassandra zijn: Nea Moudania, Nea Potidea, Afitos, Kallithea, Kriopigi, Chaniotes, Pefkochori en het dorp Sani in een mooie groene omgeving met een lang wit zandstrand.

 

 

In de Griekse mythologie was Kassandra of Cassandra de dochter van de Trojaanse koning Priamos, hij was de laatste koning van Troje en bekend uit de Ilias van Homerus. De god Apollo vond Kassandra zo mooi met haar rode krullende haar, blauwe ogen en lelieblanke huid dat hij Cassandra graag bij zich wilde hebben. Cassandra stemde toe maar vroeg aan Apollo de gave van de profetie; het kunnen voorspellen van de toekomst. Cassandra kreeg die gave maar wijst daarna de liefde van Apollo af, ze wenste maagd te blijven. Apollo werd kwaad maar kon de verleende gave van de profetie niet terug nemen. Voor straf voegde hij er aan toe dat niemand de voorspellingen van Kassandra zou geloven. Ze voorspelt de ondergang van Troje maar niemand gelooft haar. Ze waarschuwde de Trojanen voor het Paard van Troje maar wederom geloofde niemand haar. Ze voorspelt de moord op Agamemnon maar weer werd ze niet serieus genomen. Agamemnon en Kassandra worden vermoord door Clytaemnestra, de vrouw van Agamemnon. Door deze mythe is de term Cassandravoorspelling ontstaan, de Cassandravoorspelling is een voorspelling die weinig mensen serieus nemen.

 

Sithonia

 

 

Het schiereiland of de Kaap Sithonia is de middelste kaap van Chalkidiki. Sithonia heeft wat hogere heuvels dan Kassandra en er liggen meer bossen. Het hoogste punt is de berg Itamos met een hoogte van 817 meter. Sithonia heeft veel mooie baaien en stranden en het is een vrij rustige vakantiebestemming met veel mogelijkheden om te wandelen langs de kust of in de groene heuvels. De belangrijkste plaatsen op Sithonia zijn: Agios Nikolaos, Vourvourou, Toroni, Neos Marmaras, Nikiti, Metamorfosi en Psakoudia. Tegenover Vourvourou ligt het onbewoonde eilandje Diaporos.

 

Athos

 

 

De Kaap Athos of het schiereiland Athos is de meest oostelijke kaap van Chalkidiki. Het hele noorden van het schiereiland Athos is vrij toegankelijk en een mooie vakantie bestemming. De rest van het schiereiland staat bekend als Mount Athos of Oros Athos en is een Unesco werelderfgoed maar alleen met een visum toegankelijk.