Corfu

 

Corfu is een van de Ionische eilanden in het westen van Griekenland en heeft een oppervlakte van 585 vierkante kilometer. Corfu wordt ook wel als Korfoe geschreven en wordt in Griekenland vaak Kerkyra genoemd. Heel Corfu is een groen eiland maar vooral in het noorden is het vrij ruig met bossen en rotskusten, achter de rotskusten liggen vaak mooie zandstranden. Het hoogste punt van het eiland is de berg Pantokrator (Pandokrator) met een hoogte van 906 meter, vanaf de top is er mooi uitzicht op de omgeving en Albanië is te zien.

 

 

Corfu-stad is de hoofdstad van het eiland, in de verschillende bouwwerken van de stad zijn de Griekse, Italiaanse en Franse invloeden te zien. De Venetianen legden ooit de eerste steen van deze stad en de Fransen voegden er hun invloed aan toe, de Grieken maakten het stadsbeeld compleet met veel Griekse kerken. De stedenbouwkundige juweeltjes, de olijfboombossen, de groene heuvels, de stranden en de blauwer dan blauwe zee laten bij de meeste toeristen een onuitwisbare indruk achter. Het is leuk om te slenteren door de kleine middeleeuwse straatjes, een fort, museum of paleis te bezoeken en koffie te drinken op de Esplanade. Een rondje om Corfu zeilen is ook een mooie manier om het eiland te verkennen, zeilboten zijn gemakkelijk te huur of zeil mee op een schip of ontdek flottielje zeilen.

 

Bij een vakantie op het Griekse eiland Corfu kan een bezoek aan het Achillion eigenlijk niet ontbreken. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk of, keizerin Sissi, ontdekte dit idyllische plekje in de groene heuvels van Corfu. Eind 1800 gaf ze Italiaanse architecten opdracht om een rustoord voor haar te bouwen. Ze noemde de villa naar Achilles naar de vermoorde held van Troje en liet diverse standbeelden van Achilles maken, waaronder een beeld van de stervende Achilles met een speer in zijn Achilles hiel. Naast het standbeeld van Achilles zijn er nog veel meer beelden van bekende personen uit het verleden te zien in de tuin van het paleis en in het paleis van Sissi.

 

Populaire plaatsen

 

Glifada is een vrij druk strand dicht bij Corfu-stad, het pittoreske Agios Gordios ligt ten zuidwesten van de Corfu-stad in een mooie heuvelachtige omgeving. Dassia ligt op negen kilometer van de stad en is populair bij watersporters. Gouvia is ook een bijzonder populaire badplaats en vanuit Gouvia is er een weg naar Danilia. Het dorp Danilia is in oorspronkelijke stijl gerestaureerd en er is een museum waar veel traditionele ambachten worden getoond, zoals pottenbakken, goudsmeden, schoenmakers en houtbewerkers, ook is er te zien hoe men vroeger olijfolie en wijn perste.

 

Het zuiden van Corfu is wat rustiger, Kavos heeft een lang zandstrand. Moraitika is een klein en gezellig dorp aan de zuidoostkust met veel witte huizen en weelderige bloementuinen. Bij de populaire plaats Paleokastritsa liggen wat kleinere stranden in de verschillende baaien. Er is ook een klooster en op het terrein van de klooster staat een wensput. De plaats Pelekas had volgens keizer Wilhelm II de meest spectaculaire zonsondergang, het mooiste uitzichtpunt heet dan ook de Keizerstroon.

 

 

Erikoussa en Othoni

 

Rondom Corfu liggen de kleine eilanden Erikoussa en Othoni, vanaf Corfu zijn er regelmatige bootverbindingen naar deze eilandjes. Erikoussa wordt ook wel het langoesteneiland genoemd, deze langoesten of schaaldieren zijn volop verkrijgbaar in lokale restaurants. De stranden zijn van uistekende kwaliteit en ideaal voor de rustzoeker want de stranden zijn meestal verlaten. Othoni heeft de naam een kruideneiland te zijn, de kruidengeur van vooral salie is opvallend. De veerboot komt aan in een gezellige havenstadje en in de bergen ligt de hoofdplaats van het eilandje, de stranden zijn opmerkelijk rustig. Bootverbindingen naar beide eilandjes zijn er vanaf de plaatsen Sidari, Roda en Kassiopi op Corfu.