Delos

 

Delos ligt in de regio Zuid-Egeïsche Eilanden of de Cycladen archipel in Griekenland. Het is een klein eiland met een lengte van vijf kilometer en een breedte van 1,3 kilometer. Het eilandje ligt op kleine afstand van het eiland Mykonos en veel excursies vanuit Mykonos gaan naar de opgravingen.

 

Er zijn erg veel bezienswaardigheden op Delos (of Dilos), te veel om tijdens een korte excursie allemaal te kunnen zien. Tijdens sommige excursies wordt een groot deel van de opgravingen in snel tempo doorlopen bij andere excursies staat de beklimming van de Kynthos, de hoogste berg van Delos, op het programma. Het nabij gelegen eilandje Rinia was de necropolis van Delos.

 

 

Mythe van Delos

 

Delos staat op de Griekse werelderfgoed lijst vanwege de uitgebreide en bijzondere archeologische bezienswaardigheden en de weergave van beschavingen in de Egeïsche wereld in het 3e millennium v. Chr. Volgens de Mythe van Delos beschouwden de oude Grieken Delos als een heilig eiland, in de Griekse mythologie werd de tweeling Apollo en Artemis geboren op het eiland. Apollo’s heiligdom op het eilandje trok pelgrims uit heel Griekenland en Delos was in de oudheid het religieuze centrum van de Cycladen en een welvarende handelshaven.

 

Bezienswaardigheden Delos

 

Bezienswaardigheden op Delos zijn onder meer: het Huis van Dionysos met mozaïekvloeren, het Huis van de Drietand, de Maskers en de Dolfijnen eveneens met mozaïekvloeren. De fallus gewijd aan Dionysos. Het theater gebouwd in de 3de eeuw v. Chr., de bedevaartsweg waar processies werden gehouden tussen de zuilengalerijen. De 113 meter hoge Kynthos berg met restanten van het heiligdom van Zeus en Athene en een fantastisch uitzicht. Het Huis van de inwoners van Naxos, restanten van het oudste gebouw op Delos en de zuilengalerij van de Naxiërs.

 

 

Drie fundamenten van tempels gewijd aan Apollo, het Letoön, een tempel uit de 6de eeuw v.Chr. Het leeuwenterras, waar negen imposante beelden van leeuwen stonden, vijf beelden of restanten ervan zijn nog te zien. Het Heilige Meer, in het verleden drooggelegd om de malariamug uit te roeien. Bij het meer op de plek van de palmboom lag volgens de mythologie het kleine eiland waar Apollo en Artemis werden geboren.

 

Openingstijden en museum

 

Het opgravingsterrein is de hele week geopend van 08:00 uur tot 15:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving en het museum samen is € 12,- per persoon, voor 65+ is de entree € 6,- en onder de 18 gratis toegang (2019). Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei en laatste weekend van september (European Heritage Days). Op het eiland ligt ook het Archeologisch Museum van Delos met negen zalen en een uitgebreide collectie van opgravingen uit Delos en Rinia. Het onbewoonde eiland Rinia was in de oudheid een ziekenboeg en een begraafplaats.