Egeïsche Eilanden

 

De Egeïsche Eilanden in Griekenland zijn eilanden in de Egeïsche Zee gelegen tussen Griekenland en Turkije. De eilanden zijn populair om te eilandhoppen vaak vanwege hun geringe omvang, maar er zijn ook grotere Egeïsche Eilanden die populair zijn als vakantiebestemming. +Elk eiland in de Egeïsche Zee heeft zo zijn charme, mooie stranden en bezienswaardigheden. De Turkse Egeïsche Eilanden zijn de bewoonde eilanden Bozcaada (Tenedos) en Gokceada en de onbewoonde Paspargos eilanden. Veel van de Griekse Egeïsche Eilanden liggen vlak bij de Turkse kust en er zijn veel excursies naar verschillende plaatsen in Turkije om een dagje te winkelen.

 

De naamgeving Egeïsche is waarschijnlijk afkomstig van Aigeus (Aegeus), in de Griekse mythologie was hij koning van Athene en de vader van Theseus. Toen Aigeus dacht dat zijn zoon op Kreta was overleden wierp hij zich van de rots bij Kaap Sounion (Atheense Rivièra) en verdronk.

 

De grootste eilanden in de Egeïsche Zee zijn: Kreta, Evia en Lesbos. In de oudheid waren de Egeïsche Eilanden een bron van culturele ontwikkeling, er zijn twee belangrijke beschavingen ontstaan: het Oude Griekenland en de Minoïsche beschaving. De eilanden zijn altijd belangrijk geweest voor de zeevaart, de handel en de overdracht van kennis.

 

Indeling Egeïsche Eilanden:

 

De Griekse Egeïsche Eilanden worden bestuurlijk onderverdeeld in de drie regio’s: de Noord-Egeïsche Eilanden, de Zuid-Egeïsche Eilanden en Kreta.

 

De oppervlakte van de regio Noord-Egeïsche Eilanden is 3836 vierkante kilometer, de hoofdstad is Mytilini en het hele gebied heeft circa 200.000 inwoners. De oppervlakte van de regio Zuid-Egeïsche Eilanden is 5286 vierkante kilometer, de hoofdstad is Ermoupoli en het hele gebied heeft circa 310.000 inwoners. Kreta met als hoofdstad Iraklion heeft een oppervlakte van 8336 vierkante kilometer en ruim 623.000 inwoners. De Noord-Egeïsche Eilanden regio is de dunst bevolkte regio van Griekenland.

 

Een bekendere en meer traditionele indeling voor de Egeïsche Eilanden zijn de vijf eilandgroepen: de Saronische Eilanden, de Sporaden, de Cycladen, de Dodekanesos en de Noord-Egeïsche Eilanden en de twee eilanden Evia (Euboea) en Kreta

 

De Saronische Eilanden met als belangrijkste eilanden:  Salamina, Aegina, Agistri , Methana, Poros, Hydra en Spetses.

 

De Sporaden  met als bekendste eilanden: Skiathos, Skopelos, Alonissos en Skyros.

 

De Cycladen met onder andere de eilanden: Andros , Kea  en Kythnos, Milos , Mykonos en Delos , Naxos , Paros , Santorini , Syros en Tinos.

 

De Dodekanesos met onder andere de eilanden: Agathonisi , Chalki , Kalymnos , Karpathos, Kassos, Kastelorizo , Kos , Leros , Nisyros, Patmos , Rhodos, Simi  en Tilos.

 

Noord-Egeïsche Eilanden: Thassos , Samothrake , Limnos , Lesbos, Agios Efstratios, Chios, Inousses , Psara, Samos , Ikaria  en Fourni.