Elefsina

 

Elefsina is een kustplaats in de regio Attika op het vasteland in Griekeland en ligt tussen Athene en Kineta op de weg naar Korinthe. De plaats wordt ook wel Elefsis genoemd en was in de oudheid het heilige Eleusis. Het heiligdom van Eleusis was een belangrijke cultusplaats in het Oude Griekenland. Via de oude weg naar Korinthe komt men op de antieke Heilige Weg, langs de heilige weg ligt het Klooster van Daphni.

 

 

Mysteriën en feesten Eleusis

 

De mysteriën van Eleusis waren vermoedelijk gebaseerd op de vlucht van Persephone naar het licht en om de poging van Demeter om Demophoon onsterfelijk te maken. De bedoeling van de rituelen in Eleusis was om te geloven in een andere, gelukkige wereld na de dood. Iedereen kon hier op aarde worden ingewijd in de mysteriën als ze de juiste formules kenden. Volgens Aristophanes (Grieks dichter en schrijver) was het voldoende om een offerdier te kopen. De religieuze feesten van Eleusis stonden los van de mysteriën, de jaarlijkse feesten in augustus waren wedstrijden en het heilige ploegfeest. De winnaars kregen een hoeveelheid gerst die geoogst was bij de akropolis van Elefsis.

 

Opgraving Eleusis

 

Bij het begin van de opgraving liggen de ruines van twee tempels, deze waren opgedragen aan Artemis en aan Poseidon. Dicht bij de muur stond een triomfboog en bij de bron stond nog een triomfboog waar pelgrims zich konden reinigen. Antonius, geadopteerde zoon van Hadrianus liet propyleeën (poortgebouw) van wit marmer bouwen. Iets lager ligt de put van Kallichoros, hier zou Demeter de dochters van koning Keleos hebben ontmoet. Rechts van de Heilige Weg ligt het Ploutonion, twee aan Pluto (Hades) gewijde grotten. Volgens de oude Grieken was dit de toegang tot de onderwereld. De Heilige Weg loopt door tot aan het Telesterion, het hoofdgebouw van de Tempel der Mysteriën. In deze tempel werden mensen ingewijd in de mysteriën van Demeter. Het heiligste gedeelte van het Telesterion was het Anaktoron, een kapel midden in de zaal.

 

 

Museum

 

Bij het terrein van de opgraving in Elefsina zijn zowel in de tuin als in het archeologisch museum sarcofagen en beelden te zien die op het terrein zijn opgegraven. In het museum zijn zes kamers, ze tonen een weergave van de verschillende periodes van Eleusis. 

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van Eleusis zijn het hele jaar van dinsdag tot en met zondag van 08:00 tot 15:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving en het museum samen is € 3,- per persoon, 65+ is € 2,- per persoon (2019). Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, het laatste weekend van september (Europese monumentendagen) en elke eerste zondag van de maand in de maanden november t/m maart.

 

Klooster van Daphni

 

Het Klooster van Daphni is deel van een gezamenlijke werelderfgoed inschrijving van drie kloosters in Griekenland.

Alle drie de kloosters zijn gebouwd volgens een kruisvormig ontwerp met een grote koepel en versierd met marmer, mozaïeken en fresco’s op een “gouden” achtergrond.

 

 

Het Klooster van Daphni (Dafni) ligt aan de heilige weg van Elefsina. De naam van het klooster komt van het oud-Griekse woord voor “laurier”, de heilige plant van Apollo. In de oudheid stond er waarschijnlijk een heiligdom ter ere van Apollo, aan het begin van de zesde eeuw werd het Daphni klooster gebouwd. Openingstijden: het klooster is geopend van dinsdag t/m zondag van 09:00 tot 14:00 uur, de entree is gratis.