Epirus

 

De Regio Epirus in Griekenland is een van de dertien regio’s waarin het land administratief is ingedeeld. Epirus ligt in het westen van het land en grenst in het noorden aan Albanië, aan de westkant van de regio liggen de Ionische Eilanden. De belangrijkste haven in het gebied is Igoumenitsa, vanuit hier zijn er veerdiensten naar Italië en naar de Ionische Eilanden. De belangrijkste vliegvelden in de regio zijn de luchthaven Aktion (PVK) bij Preveza voor onder andere de bestemmingen Parga en Lefkas en de luchthaven Ioannina (IOA) bij de stad Ioannina.

 

 

Epirus landschap en natuur

 

Het Griekse Epirus is een vrij ruige, bergachtige en groene regio, de hoogste top in het landschap is de Smolikas met een hoogte van 2637 meter in het Pindosgebergte. De Smolikas is na de Olympiaberg de tweede hoogste berg van Griekenland. In de buurt van de top liggen de Drakolimni, de Drakenmeren zijn alpine of sub-alpine meren. De regio Epirus ligt grotendeels aan de loefzijde van het Pindosgebergte, door de wind van de Ionische Eilanden ontstaat er stuwingsneerslag en valt er relatief veel neerslag in de regio vooral in de wintermaanden. In de groene regio liggen mooie natuurgebieden zoals de twee nationale parken Pindos en Vikos-Aoos (tevens geopark) en een groot aantal wetlanden waaronder het Ramsar wetland Amvrakikos Golf met een oppervlakte van ruim 236 vierkante kilometer.

 

 

De belangrijkste rivieren in het gebied zijn de Acheloos, de Arachtos en de Acheron. De bekendste kloof is de indrukwekkende Vikoskloof die in het Guinness Book of Records wordt genoemd als de diepste kloof ter wereld, de Vikoskloof ligt centraal in het nationale park Vikos-Aoos. Het belangrijkste meer in de regio is het Meer van Ioannina of ook wel het Pamvotismeer genoemd. Er is in de regio een veelzijdige flora met bijzondere soorten orchideeën en een rijke fauna, in de bergachtige, vooral noordelijke, gebieden van de regio leven onder andere wolven, beren, vossen, lynxen, herten en roofvogels.

 

 

Epirus departementen

 

Epirus is ingedeeld in vier regionale eenheden of departementen, dit zijn: Ioannina in het noorden, Thesprotia in het westen, Preveza in het zuidwesten en Arta in het zuidoosten. De hoofdstad van het departement Ioannina is de gelijknamige stad en in het departement liggen de acht gemeenten: Dodoni, Ioannina, Konitsa, Metsovo, Pogoni, Voreia Tzoumerka, Zagori en Zitsa. De hoofdstad van het departement Thesprotia is Igoumenitsa en er zijn drie gemeenten: Filiates, Igoumenitsa en Souli. De hoofdstad van het departement Preveza is de gelijknamige stad en er zijn drie gemeenten: Parga, Preveza en Ziros. De hoofdstad van het departement Arta is de gelijknamige stad en er zijn vier gemeenten: Arta, Georgios Karaiskakis, Kentrika Tzoumerka en Nikolaos Skoufas.

 

 

Epirus vakantie

 

Epirus is een van de minst bekende toeristische bestemmingen van Griekenland maar het is een van de belangrijkste regio’s in ontwikkeling voor ecotoerisme met activiteiten zoals wandelen, klimmen en raften. De bekendste bestemmingen voor een vakantie in de Griekse regio Epirus zijn onder andere het mooi en vrij hoog gelegen Parga, het dorp Sivota met de mooie baaien en stranden, de veelzijdige stad Ioannina in een mooie groene omgeving, het lange strand van Vrachos en het vissersplaatsje Ammoudia bij de Acheron rivier. In de omgeving van Metsovo en Ioannina liggen wintersportgebieden. Een vakantie naar het Griekse Epirus is ook goed te combineren met een vakantie naar een van de Ionische eilanden zoals Corfu of Lefkas.

 

Epirus bezienswaardigheden

 

In de regio Epirus liggen naast de bezienswaardige wetlanden en nationale parken met de beboste bergen nog veel bezienswaardigheden, zoals oude bruggen, kloosters, archeologische bezienswaardigheden, musea en mooie stranden.

 

 

De indrukwekkende Vikoskloof is in het Guinness Book of Records de diepste kloof ter wereld en ligt in de regio Ioannina. De Zagoria dorpen in het gebied Zagori (regio Ioannina) zijn 44 dorpen met een traditionele architectuur en bouwstijl in een schitterende bergachtige omgeving op een hoogte van 500 tot ruim 2000 meter met veel bossen en oude stenen bruggen over de riviertjes (nominatielijst werelderfgoed). De Zagoria dorpen zijn door de geïsoleerde ligging bijzonder mooie maar soms moeilijk bereikbare authentieke Griekse dorpen. Dodona in de regio Ioannina is een belangrijke archeologische opgraving met een mooi oud theater, het is de plaats van het oudste orakel van Griekenland en na Delphi het belangrijkste orakel. Het Orakel van Dodona was gewijd aan Zeus en aan Dione met een tempel en het heilige eikenbos. Het Monument van Zalongo ligt bij Preveza ter nagedachtenis aan de vrouwen die hier van de klif sprongen omdat de dood een beter alternatief was dan gevangenisschap. Aan de voet van de Zalonga heuvel ligt de oude Griekse stad Kassope. De opgraving Nicopolis ligt bij de stad Preveza en wordt ook wel de “Stad van de Overwinning” genoemd. Een van de vele mooie historische bruggen in het gebied is de brug bij Arta over de Arachtos rivier.

 

 

Mooie vaak langgerekte zandstranden in het zuiden van de regio Epirus zijn onder andere het Valtos strand en het Lichnos strand bij Parga. Het Bella Vraka strand, Mega Ammos en het Mikro Ammos strand bij Sivota. Het brede strand Ammoudia in de mooie baai, het lange Vrachos zandstrand en het Monolithi strand bij Preveza.

 

Vakantiebestemmingen Epirus en natuur en cultuur Epirus van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Epirus

 

natuur en cultuur Epirus

 

overige informatie