Anthousa

 

Anthousa in Griekenland ligt in de regio Epirus, 3,5 kilometer ten noordwesten van het stadje Parga. Het is een sfeervol dorp met ruim 600 inwoners in een groene en heuvelachtige omgeving met een aantal restaurants. Het dichtstbijzijnde strand is het Sarakiniko strand, dit strand is bereikbaar via een smalle weg tussen de olijfboomgaarden bij het dorp Agia, het is een mooi zandstrand met ligstoelen, parasols en een strandbar.

 

 

In Antousha is een watermolen met museum te zien en in het museum wordt een interessante uitleg gegeven over het vroegere gebruik van de watermolen. Anthousa komt van het Griekse woord Anthos en staat voor bloemen of bloesem, in de Griekse mythologie zijn de anthousha de nimfen van de bloemen. De belangrijkste bezienswaardigheid in Anthousa is het Kasteel van Ali Pasha. Vanuit Parga rijdt er een toeristisch treintje naar het kasteel en Anthousa is ook bereikbaar via een wandelpad vanaf het Valtos strand in Parga.

 

In de avond is het kasteel mooi verlicht en bij zonsondergang zijn er, vanaf de bovenste verdieping van het kasteel,  mooie foto’s te maken van Parga en de lager gelegen baai. Er zijn onderweg naar het kasteel verschillende parkeerplaatsen, ongeveer halverwege is een parkeerplaats met mooi uitzicht maar ook vlak bij het kasteel is een parkeerplaats. Het kasteel is gratis te bezichtigen, meteen na de ingang bij de poort liggen op de begane grond de gangen naar de verschillende ruimtes. De entree naar boven loopt via een oude trap, boven tussen de kantelen staan nog twee kanonnen.

Bij de kantelen en in de verschillende ruimtes van het Kasteel van Ali Pasha zijn geen hekken of andere beveiligingen aangebracht, vooral met kinderen is het opletten dat er geen ongelukken gebeuren.

 

 

In de hele historische regio Epirus, die zowel in Griekenland als in Albanië ligt, heeft Ali Pasha van Ioannina (Ali Pasja) een groot aantal verdedigingswerken laten bouwen. De Ottomaanse Albanese heerser ook wel de Leeuw van Ioannina genoemd regeerde over de historische regio Epirus vanaf 1788 tot 1820. Het kasteel van Anthousa was ook een van deze verdedigingswerken met een belangrijke strategische ligging voor de haven en het stadje van Parga.