Arta

 

Arta ligt in de regio Epirus in het noordwesten van Griekenland en het is de hoofdstad van de administratieve regionale eenheid Arta. Het is een sfeervolle stad met pleinen, terrasjes en bezienswaardigheden. De stad is gebouwd op de restanten van het oude Ambrakia uit circa het jaar 640 v. Chr. en er zijn nog steeds restanten te zien van de oude stad zoals de restanten van een oude tempel van Apollo en van een klein theater.

 

 

De meest bekende bezienswaardigheid van Arta is de indrukwekkende middeleeuwse brug over de rivier de Arachtos. De rivier Arachtos heeft een lengte van 110 kilometer en ontspringt in het Pindosgebergte in de omgeving van Metsovo en mondt uit in de Amvrakikos Golf. De Arta brug heeft een lengte van 142 meter en is gebouwd in de Ottomaanse periode tussen 1602 en 1606.

 

 

Volgens een lokale legende wilde de bouw van de brug niet vorderen omdat elke nacht de fundamenten van de brug weer waren ingestort. Tot op een dag een vogel neerstreek op het hoofd van de bouwmeester en deze vogel adviseerde hem om zijn vrouw in te metselen. De bouwmeester liet zijn vrouw volgens deze legende inderdaad bij een pijler van de brug inmetselen en de Arta brug hield sindsdien stand.

 

De mooie Byzantijnse kerk Panagia Parigoritissa is gebouwd in circa het jaar 1290, het is een indrukwekkende bijna vierkante kerk met vijf ronde torens. In de kerk zijn mooie fresco’s en mozaïeken te zien van verschillende kunstenaars uit de Byzantijnse periode, met van binnen een mooi bewerkte koepel.

 

Er zijn nog zes bezienswaardige kerken in de stad en verder de restanten van het Byzantijnse kasteel met op de voorgrond een mooie klokkentoren.

Er is een archeologisch museum en in de kerk Panagia Parigoritissa is een klein museum gevestigd.

 

Elk jaar is er in Arta een festival van 20 tot 30 juni, er zijn dan verschillende culturele evenementen. Er is ook een jaarlijks feest van “het vrouwen carnaval”, de vrouwen van Arta organiseren op de woensdag in de carnavalsweek een carnavalsoptocht.

Op 11 maart is de jaarlijks de viering van de heilige Theodora van Arta, de beschermvrouwe van de stad.

 

Plaka brug

 

 

De Plaka brug ligt meer naar het noorden over de Arachtos rivier op de grens van de regio’s Arta en Ioannina in het gebied Pramanta. De Plaka-brug is net als de Arta-brug een boogbrug, maar de brug van Plaka heeft maar een boog. Deze één-boogbrug is de grootste van Griekenland met een lengte van 40 meter en een hoogte van 19 meter. De huidige brug is gebouwd in 1866 en vormde de grens tussen het Koninkrijk Griekenland en het Ottomaanse Rijk, de historische Plaka brug was tevens deel van een belangrijke handelsroute. Op 1 februari 2015 is de boogbrug door een zware overstroming van de Arachtos rivier ingestort, de brug zal waarschijnlijk worden gerestaureerd.