Nicopolis

 

Nicopolis of Nikopolis in Griekenland ligt een kleine negen kilometer ten noorden van de stad Preveza in de regio Epirus. De naam van de vroegere stad Nicopolis heeft als betekenis “Stad van de Overwinning”, de oude stad is genoemd naar de godin Nike. In de Griekse mythologie is Nike de godin van de kracht, snelheid, en de overwinning. Veel plaatsnamen, maar ook persoonsnamen in Griekenland zijn vernoemd naar Nike en ook het sportartikelen bedrijf Nike is vernoemd naar deze godin. Ze wordt vaak afgebeeld met vleugels bij standbeelden of op schilderijen.

 

 

Nicopolis was de hoofdstad van de Romeinse provincie Epirus Vetus en werd gesticht in het jaar 29 v. Chr. door Octavian, de latere keizer Caesar Augustus. Hij bouwde de stad op het terrein van zijn legerplaats na zijn overwinning in de Slag bij Actium in 31 v. Chr., een zeeslag bij het oude Actium nu bekend als de Griekse plaats Aktio.

 

 

Nicopolis werd een van de belangrijkste handelssteden vooral door de gunstige geografische ligging in de historische regio Epirus met waarschijnlijk ruim 300.000 inwoners en de stad werd pas verlaten aan het einde van de elfde eeuw.

 

 

De restanten van de oude stad liggen op een groot terrein op een landengte tussen de Ionische Zee en de Ambracische Golf. Bezienswaardigheden in Nicopolis zijn onder andere de restanten van de stadsmuur, het theater, een lang aquaduct met een oorspronkelijke lengte van circa 50 kilometer, de thermen, oude poorten en restanten van torens.

 

 

Er was ook een stadion waar vanaf het jaar 27 v. Chr. de Actische Spelen werden gehouden. De Actische Spelen werden hier elke vier jaar gehouden en waren gebaseerd op het model van de Olympische Spelen. Het werden belangrijke Griekse Spelen met onder andere atletiekwedstrijden, paardenrennen, roeiwedstrijden, waarschijnlijk als eerbetoon aan de overwinning van Octavian bij de zeeslag, en een muziekcompetitie.

 

 

Archeologisch Museum Nikopolis

 

Het nieuwe archeologische museum van Nikopolis is geopend in 2009 en ligt vijf kilometer ten noorden van de stad Preveza en iets ten zuiden van de oude stad. Het museum is zeven dagen per week geopend van 08:00 tot 20:00 uur. Er zijn veel vondsten te zien van de oude stad Nicopolis, vooral marmeren standbeelden maar ook potten, glazen urnen en munten. Er is in het museum een tentoonstelling over de geschiedenis van de opgravingen op het archeologische terrein en over het leven van de bewoners van de oude stad over een periode van zo’n 1000 jaar.