Parga

 

Parga in Griekenland is een gezellig stadje en de meest bezochte plaats in de regio Epirus. Parga ligt aan de Ionische zee tussen de steden Preveza en Igoumenitsa en in een mooie natuurlijke omgeving. Parga is een kleine stad maar heeft door de bouw in amfitheater stijl met een verspreide ligging in de heuvels en aan de kust nog steeds min of meer de uitstraling van een vissersdorp, vooral in het voorjaar en najaar als het nog rustig is qua toerisme.

 

 

Het stadje heeft veel smalle steile straatjes, trappetjes en verschillende baaien met goede stranden, een aantal bezienswaardigheden en veel restaurants met gezellige terrasjes.

 

 

Het Kasteel van Parga ligt op de top van een heuvel op een schiereilandje met mooi uitzicht op de stad en de kust, de vesting is lopend te bereiken via de smalle straatjes en trappen. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd in de elfde eeuw om de stad te beschermen tegen de Ottomanen en tegen piraten. In 1537 werden het kasteel en de huizen binnen de vesting deels vernietigd door een Ottomaanse admiraal, aan het begin van de zeventiende eeuw herbouwde de Venetianen het kasteel tot een onneembare vesting.

 

Stranden Parga

 

 

Het Valtos strand is een mooi en lang zandstrand met een lengte van bijna drie kilometer aan een grote baai met uitzicht op de heuvel en het kasteel. Het strand, met voor de kust het mooie heldere water, ligt op een kleine twee kilometer van het centrum en is lopend bereikbaar maar ook met een watertaxi vanaf de kleine haven in Parga centrum.

 

 

Het Krioneri strand ligt op korte afstand van het centrum en heeft een mooie beschutte ligging in een kleine baai. Voor de kust ligt in zee het rotsachtige eilandje Panagia of het Maria-eilandje. Naast het Krioneri strand ligt het kleine Piso Krioneri strand eveneens met uitzicht op de rotsen in zee en op het eilandje met de Maria-kapel.

 

 

Het Lichnos strand ligt circa 3,5 kilometer ten zuidoosten van het centrum met een schitterende ligging tussen de groene bergen. Het is een langgerekt zandstrand en lopend bereikbaar via een pad met oude olijfbomen of ook met de watertaxi. Aan het einde van het strand, in de meest westelijke hoek liggen twee zeegrotten die bereikbaar zijn met een bootje of met een waterfiets die hier op het strand te huur worden aangeboden.

 

 

Langs de kust van Parga in de richting van Sarakiniko liggen onderweg in de baaien ook nog verschillende stranden. Op korte afstand van de stad ligt het dorp Anthousa met het kasteel van Ali Pasha, met het toeristentreintje van Parga kan het kasteel worden bezocht, de rit en de bezichtiging duurt circa twee uur.

 

Natuurgebied Kalodiki

 

 

Ten noordoosten van Parga ligt het mooie Kalodiki natuurgebied, een groot wetland met het Kalodiki Meer en het Morfi Meer, het wordt ook wel het Meer van de Waterlelies genoemd omdat er bijzonder veel waterlelies in de meren groeien. Het Kalodiki wetland is een belangrijke plaats voor migrerende vogels en in het gebied leven verschillende soorten schildpadden en de otter. Het is een Natura-2000 – en een vogelbeschermingsgebied in een mooie wandelomgeving.

 

 

Excursies en vakantie

 

Er worden verschillende excursies aangeboden vanuit Parga, bijvoorbeeld met de boot naar het Ionische eiland Corfu of naar de kleinere eilanden Paxos en Antipaxos. De stad Ioannina met het mooie meer kan worden bezocht, de archeologische bezienswaardigheid Dodoni, de Vikoskloof of de Styx rivier (Acheron) bij Ammoudia. Parga is een mooie toeristische bestemming in de Griekse regio Epirus maar kan in de zomermaanden vrij druk zijn. Vanuit Nederland worden er verschillende soorten vakanties aangeboden naar de wat drukkere bestemmingen in of nabij het centrum of naar de meer authentieke locaties iets buiten het centrum.