Sivota

 

Sivota in Griekenland ligt in het departement Thesprotia in de regio Epirus, 45 kilometer ten noorden van het stadje Parga en 24 kilometer ten zuiden van de havenstad Igoumenitsa. Het dorp Sivota (Syvota) heeft een bijzonder mooie ligging in een groene bosrijke omgeving en aan een kleine baai met verschillende eilandjes en mooie zandstranden voor de kust. In het heuvelachtige gebied rondom Sivota groeien veel dennenbomen en in mindere mate olijfbomen, de dennenbomen groeien vaak tot aan de kust en geven op veel plaatsen schaduw op de stranden.

 

 

Voor de kust liggen de eilandjes Agios Nikolaos met de kleine Agios Nikolaos kerk, het Mavro Oros eilandje met de plaats Mourtos, de vuurtoren en het mooi in een inham gelegen Blue Lagoon strand. Het eiland Megalo Mourtemeno met het Bella Vraka strand en Mikro Mourtemeno met een kleine zeegrot. Bij het eilandje Mavro Oros ligt ook een mooie zeegrot die door de hoogte van de grot goed van binnen is te zien, een niet al te grote boot kan tot in de grot varen.

 

 

De eilandjes zijn met een kleine motorboot te bereiken die in de haven te huur worden aangeboden. Het Bella Vraka strand is ook zonder bootje bereikbaar door het ondiepe water en de korte afstand van de kust. De mooiste en bekendste stranden direct bij het dorp Sivota zijn het Bella Vraka strand, het Mega Ammos strand, het Mikro Ammos strand en de Blue Lagoon beach. De Blue Lagoon ligt aan een kleine baai en wordt ook wel het Paradise strand genoemd vanwege het mooie witte zand aan het kristalheldere blauwe water, het strand loopt hier langzaam af in zee.

 

 

Het centrale punt van Sivota is de kleine haven met zeilboten en luxe jachten, in de haven zijn restaurants en cafeetjes met mooie terrassen en goed uitzicht op de haven en op de baai. Het dorp is tegen de heuvel opgebouwd en opvallend is de kerk Analipsis met de sierlijke klokkentoren, naast de kerk staat een brede en hoge plataan van ruim 300 jaar oud. In het dorp zijn een paar toeristische winkels, goede supermarkten en een aantal banken met pinautomaat.

 

 

Sivota is een mooie uitvalsbasis om de regio Epirus te verkennen, op korte afstand liggen de plaatsen Perdika, Parga en Igoumenitsa maar ook de stad Ioannina is via een goede weg gemakkelijk bereikbaar. Vanuit Igoumenitsa vaart er meerdere keren per dag een ferry naar onder andere het eiland Corfu.

 

 

Vakantie Sivota

 

 

Sivota ligt in een mooie omgeving om tijdens de vakantie te wandelen, zwemmen, snorkelen, zeilen of om met de auto te verkennen, onderweg zijn mooie vergezichten en veel verscholen baaitjes met schitterend blauw water, kiezelstrandjes of zandstrandjes en verschillende ondiepe zeegrotten die met een boot bereikbaar zijn. In het dorp Plataria, circa tien kilometer ten noorden van Sivota aan de kust, is een volkenkunde museum met veel interessante informatie over de roerige geschiedenis van het historische Thesprotia. Er is een ruime keus in appartementen en kleinschalige hotels voor een vakantie aan deze mooie groene en zonovergoten kust.