Vikoskloof

 

De Vikoskloof in Griekenland ligt in het Pindosgebergte in het noorden van het land, circa 40 kilometer ten noorden van Ioannina. De kloof ligt centraal in het nationaal park Vikos-Aoos National Park op de zuidelijke hellingen van de Tymfi berg in de regio Zagori. Het beginpunt ligt tussen de dorpen Monodendri en Koukouli en het eindpunt bij het dorp Vikos.

 

 

De Vikoskloof heeft een lengte van circa 20 kilometer, een diepte van 600 tot 1000 meter en een breedte van enkele meters tot 400 meter. De rotswanden in de kloof hebben een diepte van 120 tot 490 meter. De kloof heeft een vermelding in het Guinness Book of Records als de diepste kloof ter wereld. De gegevens over de diepte van de kloof variëren, in het Guinness Book of Records werd de verhouding tussen de breedte en diepte gebruikt als beslissend criterium.

 

Voidomatis rivier

 

 

De Vikoskloof met veel geulen of sleuven aan beide kanten van de kloof ligt in een bijzonder mooi ongerept landschap en is ontstaan door erosie van miljoenen jaren door de rivier Voidomatis, een zijrivier van de Aoos. De rivier is seizoensgebonden en alleen op het laagste punt stroomt er permanent water, de gemiddelde temperatuur van het water is vier graden. De Voidomatis wordt gezien als een van de schoonste rivieren van Europa en heeft verschillende bijnamen zoals “het Blauwe Oog”, de belangrijkste bron van de rivier ligt bij het dorp Vikos.

 

 

De rivier heeft een lengte van vijftien kilometer en er liggen een aantal mooie boogbruggen over de rivier die zo kenmerkend zijn voor de Zagori regio, het is een populaire rivier om te raften of te kajakken.

 

Flora en fauna

 

 

De flora en fauna in het gebied is uitzonderlijk, veel kruiden in het gebied zijn bekend geworden om de geneeskrachtige eigenschappen die ze zouden hebben en werden gebruikt door “kruidengenezers” die hun recepten baseerden op die van de beroemde artsen van Hippocrates en Pedanius Dioscorides. Veel van deze kruiden worden nu nog verkocht als bergthee in de Zagori dorpen. In het natuurhistorisch museum in het dorp Koukouli zijn circa 2500 van deze gedroogde kruiden en andere planten te zien. Er leven verder in het ruige natuurgebied onder andere beren, wolven, gemzen, wilde katten en roofvogels zoals gieren en arenden.

 

Wandelen

 

 

Er zijn twee mooie natuurlijke uitzichtspunten; de Oxia bij het dorp Monodendri, ook wel het Oxia balkon genoemd en de Beloi bij het dorp Vradeto. De Vikoskloof is een schitterende ruige en ongerepte omgeving om te wandelen, er zijn verschillende wandelpaden. De belangrijkste wandelroute daalt bij het dorp Monodendri af in de kloof, de route loopt dan naar het noorden door de kloof in de richting van de bron van de rivier Voidomatis, hier kan er gekozen worden voor de aftakking naar het noorden of het zuiden. Er is ook een wandelroute naar de mooie bruggen van Kipoi (Kipi), bij het bezoekersinformatie centrum van het nationale park zijn kaarten van de wandelroutes te koop en informatie over de beste periode om, meestal met een lokale gids, een van deze wandelroutes te lopen.