Zalongo

 

Zalongo in Griekenland is een dorp en een historische berg gelegen boven het dorp Kamarina in de gemeente Preveza en in de regio Epirus. Zalongo maakt deel uit van de Kassope bergen boven de oude stad van Kassope. Op een plateau in de bergen staat het Monument van Zalongo en aan de voet van de rots staat een klooster gebouwd in de achttiende eeuw.

 

 

Monument van Zalongo

 

Het Monument van Zalongo is ontworpen door de beeldhouwer George Zongolopoulos (1903-2004) en het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de vrouwen van Souli en de legendarische Dans van Zalongo.

 

 

De Dans van Zalongo was een macabere massale zelfmoord van vrouwen uit Souli en hun kinderen tijdens de oorlog in 1803. De Soulioten waren een orthodox-christelijke gemeenschap in het gebied Souli in de regio Epirus. De Soulioten waren bekend om hun militaire macht, hun weerstand tegen de lokale Ottomaanse heerser Ali Pasha en om hun bijdrage aan de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Op het hoogtepunt van hun macht waren er circa 12.000 Soulioten verspreid over zo’n 60 dorpen in de regio Thesprotia, nu deel van Epirus.

 

De Soulioten kregen wapens en munitie uit Frankrijk en Rusland, deze werden geleverd via Parga, voor Europa waren de Soulioten een mogelijkheid om het Ottomaanse Rijk te verzwakken. Toen de Britten hulp zochten bij het Ottomaanse Rijk in hun strijd tegen Napoleon waren er geen leveringen van wapens en munitie meer mogelijk en de Soulioten moesten verder zonder hulp.

 

De groep viel langzaam maar zeker uit elkaar, de laatste groep van circa 300 gezinnen besloot te vechten tegen Ali Pasha tot aan hun dood. In december 1803 werden de meesten gedood door het leger van Ali Pasha, een groep vrouwen met hun kinderen wisten te ontsnappen naar de bergen van Zalongo. Ze verkozen de dood om gevangenisschap of slavernij te voorkomen.

 

Volgens de legende gooiden de vrouwen hun kinderen van de klif, vervolgens dansten ze een reidans en sprongen een voor een in het ravijn. 22 vrouwen en zes mannen zijn hier naar beneden gesprongen op 16 december 1803. In het land was grote bewondering voor hun actie en de slogan van de latere Griekse revolutie werd “Vrijheid of de dood”

 

De Griekse dichter Dionysios Solomos schreef een lied met als titel de Dans van Zalongo:

 

Farewell poor world,

Farewell sweet life,

and you, my poor country,

Farewell for ever

Farewell springs,

Valleys, mountains and hills

Farewell springs

And you, women of Souli

The fish cannot live on the land

Nor the flower on the sand

And the women of Souli

Cannot live without freedom

Farewell springs,

Valleys, mountains and hills

Farewell springs

And you, women of Souli

The women of Souli

Have not only learnt how to survive

They also know how to die

Not to tolerate slavery

Farewell springs,

Valleys, mountains and hills

Farewell springs

And you, women of Souli

 

Het dorp Zalongo ligt op een hoogte 340 meter, de rots waar de vrouwen van Souli hun reidans hielden ligt op een hoogte van 786 meter en het Monument van Zalongo staat op een plateau bijna op de top van de rots op een hoogte van 774 meter. Het monument is bereikbaar via een lange trap met 410 treden die achter het Dimitrios klooster ligt en wordt elk jaar door circa 30.000 mensen bezocht. Het monument laat zes vouwen hand in hand zien en is gebouwd tussen 1954 en 1960, het indrukwekkende beeldhouwwerk heeft een lengte van 18 meter en een hoogte van 13 meter.