Fourni

 

Fourni is een eilandengroep van twaalf kleine eilanden ten zuiden van Samos en Ikaria en ten noorden van Patmos. De totale oppervlakte van de Fourni archipel is ruim 45 vierkante kilometer, het grootste eiland in de archipel is Fourni. Ten westen van Fourni ligt het eiland Thymaina en ten oosten ligt het eiland Agios Minas. De eilanden zijn heuvelachtig met een lange kustlijn en kliffen, aan de voet van de klif liggen grotten, baaien of stranden.

 

Fourni eiland

 

Fourni

 

Het eiland Fourni heeft een oppervlakte van 30,5 vierkante kilometer, het hoogste punt van het eiland is de Korakas met een hoogte 514 meter. In het westen ligt de hoofdstad Fourni, het is een havenstad met circa 1000 inwoners. Het dorp Chrysomilia ligt tussen de havenplaats en de berg Korakas. Chrysomilia is tegen de heuvel opgebouwd en er zijn enkele restaurants. Er zijn op Fourni een aantal mooie en ongerepte stranden zoals het Psili Ammos zandstrand, het Kambi strand met kleine kiezel en mooi tussen het groen gelegen het Chrysomilia strand en het Agia Triada strand.

 

Thymaina

 

Thymaina is het meest westelijk gelegen eiland in de archipel en ligt op twee kilometer van het eiland Fourni. Het eiland  heeft een oppervlakte van iets meer dan tien vierkante kilometer en circa 140 inwoners. Thymaina is genoemd naar de tijm die hier veel groeit. Omliggende eilandjes zijn Thymenaki, de rots Katergakia en Alatsonisi. Het hoogste punt van Thymaina is de Papas met een hoogte van 470 meter.

 

Agios Minas

 

Agios Minas is het meest oostelijk gelegen eiland in de archipel en ligt op 500 meter van het eiland Fourni. Agios Minas heeft een oppervlakte van 2,3 vierkante kilometer. Er wonen drie mensen op het eilandje en er is een onderzoeksinstituut voor onderzoek naar de voortplanting van zeedieren.

 

Natuur

 

 

De natuur van de Fourni archipel bestaat deels uit phrygana, de kenmerkende Griekse lage begroeiing van struiken en houtachtige planten. Er leven verschillende reptielen op de eilanden zoals de Naaktvingergekko of ook wel de Egeische naaktvingergekko genoemd, de Europese tjitjak, de Slangenooghagedis, de Hardoen en de Johannisskink. Vogels die op het eiland voor komen zijn onder andere de Havikarend, de Slechtvalk en de Kuifaalscholver.

 

Vakantie Fourni

 

Er zijn enkele accommodaties op Fourni en het is een mooi eiland om te wandelen en te genieten van de ongekende rust in dit deel van Griekenland. Het is ook mogelijk om Fourni voor een dag te bezoeken vanuit Samos. In de zomermaanden vaart er dagelijks een ferry vanuit de havenplaats Pythagorion op Samos naar Fourni of kies een hotel op het eiland.