Geopark Lesvos

 

 

In het westen van het eiland Lesvos (Lesbos) in Griekenland ligt een groot natuurgebied met onder andere het Versteende Woud van Lesvos, het Versteende Woud is een beschermd natuurmonument. Het hele natuurgebied heeft een oppervlakte van 16.600 hectare en is een Natura-2000 gebied en een van de belangrijke vogelgebieden van Griekenland. Het natuurgebied ligt in het westen van Lesvos tussen de plaatsen Sigri, Antissa en Eresos en is onderdeel van het Global Geopark Lesvos.

 

 

 

Global Geopark Lesvos

 

Het versteende woud van Lesvos is een onderdeel van Global Geopark Netwerk van Unesco. Een geopark is een bijzonder geologisch erfgoed. Een Europees Geopark heeft een actieve rol in de economische ontwikkeling van haar grondgebied door een koppeling van verbetering van een algemeen beeld van het geologisch erfgoed en de ontwikkeling van geotoerisme, een vorm van ecotoerisme. Hiermee heeft een Europees Geopark, zoals elke vorm van ecotoerisme, een directe impact op de leefomstandigheden van inwoners en het milieu van een grondgebied. Deze culturele herstructurering heeft als doel dat de bewoners van het gebied actief deelnemen in het geheel van de waarden van het erfgoed. Een Europees Geopark ontwikkelt, experimenteert en verbetert de methoden voor het behoud van het geologisch erfgoed. Het hele eiland Lesvos is nu een Unesco Global Geopark met in het westen het versteende woud met de indrukwekkende boomstammen en een aantal wandelroutes.

 

 

Ontstaan geopark Lesvos

 

15 tot 20 miljoen jaar geleden was er een intensieve vulkaanactiviteit op Lesvos. De bomen werden bedekt met lava en as. Na zware regenval ontstonden er grote modderstromen met pyroclastisch gesteente. Pyroclastisch gesteente is vulkanisch gesteente en wordt ook wel tefra genoemd. Het woord pyroclastisch komt uit het Grieks en is samengesteld uit de woorden “pur” voor “vuur”en “klastos” voor “gebroken”. De modderstromen op Lesvos overspoelden het eiland van oost naar west en bedekten in korte tijd de bomen in het westen van Lesvos. Op de versteende boomstammen is nog de bast van de boom te zien en er zijn boomwortels intact tot een diepte van circa zeven meter. De stammen hebben mooie verschillende kleuren en er zijn ook versteende vruchten en blad van de bomen. Niet alleen de bomen in het westen van Lesvos werden geconserveerd door fossilisatie maar het hele ecosysteem.

 

Natuur Historisch Museum

 

In Sigri ligt het Natuur Historisch Museum Lesvos met een expositie van de geologische evolutie van de Egeïsche Zee en mooie goed bewaarde fossielen. In het museum zijn boeken te koop over de fossielen van het Sigri Park, het Plaka Park, het eiland Nisiopi tegenover Sigri en de Lavapaden. De Lavapaden zijn gevormd door de stromen lava, een aantal van deze lavastromen zijn nu wandelpaden verspreid over het hele eiland Lesvos.

 

 

De openingstijden van het museum: in de maanden juli, augustus en september is het museum geopend van 09:00 tot 18:00 uur, de overige maanden van 09:00 tot 17:00 uur. De entreeprijs voor het Sigri Park met het versteende woud, het Plaka Park en het museum samen is € 5,-, de familie prijs ongeacht het aantal kinderen is € 10,-, groepen en studenten krijgen korting. Vanaf Mytilini rijdt er twee keer per dag een bus naar Sigri.

 

Unieke locaties en accommodatie, rustig, zwembad, inclusief auto bij Eliza was Here:  authentiek Lesbos

 

Ruime keus vakantie Samos, kindvriendelijk, goede service, scherpe prijs bij Sunweb:  vakantie Lesbos

 

Vakantie van voordelig tot luxe, ook halfpension of all inclusive bij Tui:  Lesbos vakantie