Ikaria

 

Ikaria is een van de Noord-Egeïsche Eilanden in Griekenland en ligt ten westen van Samos in het zuidwesten van Griekenland. Ikaria heeft een oppervlakte van 255 vierkante kilometer, het is een rustig en groen eiland met heuvels, bergen, vruchtbare dalen en mooie stranden. Het hoogste punt ligt in het Atheras gebergte op een hoogte van 1038 meter en een gedeelte van het eiland is een Natura-2000 gebied.

 

De naam van het eiland Ikaria is afgeleid van de mythische Icarus (Ikaros), hij was in de Griekse mythologie de zoon van Daedalus. Ze wilden ontsnappen van het eiland Kreta en bouwden vleugels van veren en bijenwas. Icarus vloog te dicht bij de zon en de bijenwas smolt, vervolgens stortte hij nabij het eiland Ikaria in de Egeïsche Zee.

De Vrijstaat Ikaria werd uitgeroepen op 17 juli 1912 toen de Ottomanen van het eiland waren verdreven. Het eiland kreeg de bijnaam het “Rode Eiland” toen eind jaren ’40 veel communisten werden verbannen naar Ikaria. Nu is het een rustig eiland waar de bewoners vreedzaam samen leven en een opmerkelijk hoge leeftijd bereiken.

 

Agios Kirykos

 

Agios Kirykos is de hoofdstad van Ikaria en ligt in het zuidoosten op het eiland. Het is een havenplaats en op de pier staat het Icarus monument. Ten noorden van de haven ligt de St. Kirykos kerk genoemd naar de beschermheilige van de stad, de kerk is gebouw tussen 1902 en 1911.

 

Aan het centrale plein in het stadje ligt de oudere Agios Nikolaos kerk met mooie wandschilderingen. In het centrum met de smalle straten zijn winkeltjes en restaurants. Ten noorden van de stad ligt Therma, al in de oudheid stonden de warme bronnen bekend om de geneeskrachtige werking en vooral in de zomermaanden is het een populair kuuroord.

 

Xilosirtis

 

Xilosirtis ligt aan de zuidkust op korte afstand van Agios Kirykos, het is een mooie kustplaats met een grote koepelkerk. Naast het strand ligt een kuuroord met hete bronnen.

 

Magganitis

 

Magganitis aan de zuidkust is een pittoreske kustplaats die vroeger alleen over zee met de kaik bereikbaar was. In de jaren ’90 is een tunnel gebouwd om Magganitis met de rest van het eiland te verbinden. Bij Magganitis liggen drie stranden, het mooiste strand is het Seychelles strand gelegen tussen de indrukwekkende rotsen. Vanuit de haven is er een bootverbinding naar de vissersplaats Karkinagri.

 

Nas

 

Nas of ook wel Kato Raches genoemd ligt aan de noordwestkust en is via een mooie wandelroute bereikbaar vanaf Armenistis. Het strand van Nas heeft een schitterende ligging tussen hoge rotsen aan het einde van de Chalaris rivier. Rondom de Chalaris rivier is een bijna oerwoudachtige begroeiing. Tussen deze begroeiing ligt het oudste heiligdom van Ikaria:  het Artemis Tavropolos, een tempel gewijd aan de godin Artemis. Er zijn een paar restanten van de tempel en van een oude haven te zien.

 

Armenistis

 

Armenistis ligt aan de noordwestkust van Ikaria, het is een klein dorp met wellicht de mooiste zandstranden van het eiland. De twee stranden bij het dorp zijn gescheiden door uitlopers van rotsen. Aan het strand zijn kano’s te huur en er zijn een aantal restaurants. Voorbij het dorp ligt het lange Livadi strand. In Maratho ligt de kapel Theokepasti

onder zware rotsblokken verscholen.

 

Moni Mounte

 

Moni Mounte ligt in een schitterend berglandschap bij een wetland tussen Maratho en Raches. Het klooster Moni Mounte wordt ook wel Evangelismos Mounte genoemd. Het is een nonnenklooster gebouwd rond het jaar 1460, binnen in het klooster zijn veel oude iconen en muurschilderingen te zien. Moni Mounte is open voor bezoekers en er is bij het klooster een taverne waar lokale mezes worden geserveerd.

 

Evdilos

 

Evdilos ligt aan de noordkust en was korte tijd de hoofdstad, nu is het de tweede havenstad van Ikaria. Evdilos is een sfeervol dorp en traditioneel gebouwd met herenhuizen en geplaveide staatjes. Het nabij gelegen Kambos (Kampos) ligt midden in een vruchtbaar landschap. Het dorp is gebouwd op de restanten van het historische Oinoe, de vroegere hoofdstad van Ikaria. Er zijn nog ruines van de stad Oinoe (Oenoe) te zien en er is een archeologisch museum. Kies voor een mooie authentieke vakantie  naar Ikaria met eilandhoppen of een hotel.