Inousses

 

Inousses of Oinousses is een eilandengroep van negen eilanden ten noordoosten van Chios in Griekenland. De hele archipel heeft een oppervlakte van zo’n 17,5 vierkante kilometer, alleen het grootste eiland Inousses ook wel Oinousses Egnousa genoemd is bewoond. De andere acht onbewoonde eilandjes zijn: Panagia, Vatos, Gaidouronissi, Pontikonisso, Archontonisso, Pontikoudiko, Laimoudiko en Prassonisia. De hele archipel is een Natura-2000 gebied.

 

De naam van de archipel komt van het Griekse woord voor wijn. Op de groene heuvels van de eilanden groeien nog steeds veel wijnranken. Vroeger leefden de bewoners vooral van de wijnbouw later werden het zeevaarders. Veel van deze zeevaarders is het gelukt om een eigen schip of meerdere schepen in bezit te krijgen. Veel huizen op het eiland zijn nu dan ook eigendom van reders die al dan niet permanent op Oinousses wonen.

 

Inousses

 

Inousses

 

De hoofdstad van het eiland Inousses wordt ook Inousses genoemd, de kleine stad is in amfitheater stijl tegen de heuvels op gebouwd. Het is een gezellig stadje met smalle straatjes. Er is een zeevaartschool en een Maritiem Museum. In de haven staan twee standbeelden, het ene standbeeld wordt de Moeder van Inousses genoemd, ze kijkt uit over zee terwijl haar kinderen vertrekken op een lange zeereis. Het andere standbeeld is opgericht voor de zeilers, het is een bronzen standbeeld van een zeemeermin met een kroon en in haar linkerhand een zeilboot. De grote kerk in het centrum van het dorp is de St. Nicolas of Agios Nikolaos kerk, genoemd naar de beschermheilige van zeelieden. In de kerk zijn mooie iconen te zien.

 

Vakantie of excursie Inousses

 

Inousses is een groen en dicht bebost eiland met mooie stranden en baaien en bereikbaar met de ferry vanaf Chios-stad. Het is een prima eiland voor een korte vakantie, een excursie en om te wandelen. Verscholen in de bergen ligt het klooster Evangelismou, het klooster is in 1962 gebouwd in een Byzantijnse stijl. Er wonen meestal maar 18 nonnen die zich vooral toeleggen op handwerken zoals het naaien en borduren van kerkgewaden.

 

 

Zeilers varen graag rondom de eilanden om zo de stille stranden en baaien te verkennen. Op het eiland is een kleinschalig hotel en er zijn mogelijkheden om bij een particulier een kamer te huren maar meestal wordt het eiland bezocht met excursie vanaf Chios. De restaurants in de hoofdplaats serveren veel lokale gerechten zoals vis met chorta (wilde bladgroente) of wilde paddenstoelen. De kleine hapjes, mezes, van Mastelo kaas of van de lokale octopus zijn ook bijzonder lekker. In de zomermaanden zijn er verschillende religieuze feestdagen die worden gevierd met muziek, dans en eten. Ruime keus in gezellige en betaalbare kleinschalige hotels bij het strand.