Ithaka

 

Ithaka is een van de Ionische Eilanden in Griekenland en ligt ten zuiden van Lefkas en ten noordoosten van Kefalonia, het eiland heeft een oppervlakte van 96 vierkante kilometer en het hoogste punt is de berg Niritos met een hoogte van 809 meter. Het eiland is bereikbaar met de ferry vanaf de plaatsen Sami en Fiskardo op Kefalonia, vanaf de plaats Nidri op Lefkas en vanaf Patras op de Peloponnesos.

 

 

Ithaka is een van de groenste eilanden van Griekenland met bossen die bijna tot op het strand groeien. De totale kustlijn heeft een lengte van ruim 100 kilometer met idyllisch gelegen baaien en stranden die soms alleen via zee bereikbaar zijn. Het is een ideaal eiland voor een rustige vakantie in een schitterende Griekse omgeving.

 

Ithaka is vooral bekend als het eiland uit de Odyssee van Homerus, in het epische dichtwerk is de reis die 20 jaar duurt vanwege de vele omzwervingen en ontberingen belangrijker dan het doel van aankomst, Ithaka het thuisland van Odysseus.

 

Het is een verhaal over het leven, hoe ieder mens op zoek is naar een richting, waarbij het leven zelf belangrijker is dan de bestemming. Op het eiland is net als op de andere Ionische eilanden veel archeologisch onderzoek gedaan naar locaties uit het werk van Homerus en in onder andere Vathi staat een standbeeld van Odysseus.

 

 

  • Vathi is de hoofdplaats van het eiland en heeft een mooie ligging op de heuvels rondom de Baai van Molos. Het eilandje Lazaretto ligt bij de haven en wordt ook wel het Eiland van de Verlosser genoemd, op het kleine eiland staat een gelijknamige kerk en de restanten van een gevangenis.

 

 

  • Vathi is een gezellige plaats met het plein, de winkelstraatjes met winkels met veel lokale agrarische producten en de restaurants met mooi uitzicht over de baai. Er zijn in Vathi twee belangrijke musea, het archeologisch museum met veel vondsten van opgravingen van Aetos en van grotten uit het noorden van het eiland. Het zeevaart- en folklore museum laat veel gebruiksartikelen van vroeger zien en de geschiedenis van de Griekse zeevaart in deze omgeving. In de lokale bibliotheek zijn onder andere oude uitgaven te zien van de Ilias en de Odyssee van Homerus. Rondom Vathi aan de Baai van Molos liggen een aantal goede stranden en de plaats is een goede uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen. Het is mogelijk om een auto te huren of een boot te huren en het eiland te verkennen vanaf zee met diverse aanlegplaatsen langs de kust.

 

  • Perachori is een bergdorp ten zuiden van Vathi en ligt bij de berg Merovigli, er is een wandelroute vanaf het dorp naar de berg door de olijfboomgaarden en de bossen met vooral eik.

 

 

  • Pisaetos ligt ten zuidwesten van Vathi, het is een mooie route grotendeels langs de kust, bij het Dexa strand zijn er motorbootjes en kano’s te huur. De nimfengrot of de Marmarospilia is te bereiken via een wandelpad vlak voor het strand. De grot ligt op een hoogte van 180 meter en is dagelijks geopend voor bezoekers, de grot wordt lokaal wel de Nimfengrot uit de Odyssee van Homerus genoemd. Vanaf de haven van Pisaetos vaart er een ferry naar de plaatsen Sami en Fiskardo op Kefalonia en naar Nidri op Lefkas. Op de top van de heuvel bij Pisaetos liggen de restanten van een oude stad, hier zijn opgravingen geweest in de zoektocht naar het Paleis van Odysseus.

 

  • Het klooster Katharon ligt ten noorden van Vathi op een hoogte van ruim 550 meter met vanaf de klokkentoren een schitterend uitzicht op de Baai van Molos en op de eilanden Kefalonia en Lefkas. Het bergdorp Anogi ligt ten noorden van het klooster en is het hoogstgelegen dorp van Ithaka op een hoogte van 520 meter.

 

 

  • Stavros ligt zes kilometer ten noordwesten van Anogi, het dorp is bereikbaar via de route door bergen vanaf Anogo of te bereiken via de kustweg vanaf het drop Lefki. Stavros is een dorp met een sfeervolle uitsraling, op het plein staat de kerk en een borstbeeld van Odysseus. In de omgeving zijn veel archeologische opgravingen gedaan waarbij er restanten van vestingen en huizen zijn gevonden maar ook gebruiksvoorwerpen, beeldjes, munten en sieraden. In het archeologisch museum van Stavros zijn veel van deze voorwerpen te zien met verwijzingen naar de Odyssee en de grot Loizou.

 

 

  • Frikes ligt aan de oostkust, ruim twee kilometer ten noordoosten van Stavros, het dorp heeft een mooie ligging in een nauwe vallei. De haven heeft een ideale beschutte ligging en was vroeger een belangrijke handelsplaats voor het uitwisselen van goederen met het eiland Lefkas. Rondom Frikes liggen goede stranden en het is een van de belangrijkste regio’s voor de lokale visserij. Vanaf Frikes is er een wandelroute die wel de Homerus wandeling wordt genoemd en locaties laat zien die in de Odyssee genoemd worden.

 

 

  • Kioni ligt ten zuiden van Frikes eveneens aan de oostkust van Ithaka, het is een mooie route langs de kust met kleine baaien en strandjes. Kioni heeft een beschermd dorpsgezicht vanwege de traditionele bouw en het oude ezelspad tussen de twee dorpen is nu een wandelroute. Aan het einde van de baai liggen op een landtong drie oude windmolens en in de haven zijn bootjes te huren om de verscholen gelegen strandjes in de omgeving te bereiken.

 

Vakantie Ithaka

 

 

Ithaka is een idyllisch eiland voor een vakantie in Griekenland met de heuvels, bossen en mooi in de diepte gelegen baaien en strandjes.

 

Het verhaal van Homerus geeft het eiland een extra dimensie, voelbaar in de relaxte sfeer en zichtbaar in de sporen van de Odyssee.

Er zijn mooi gelegen accommodaties en restaurants met traditionele gerechten en een lokale wijn.