Kalymnos

Pothia Griekenland

 

Kalymnos is een van de Zuid-Egeïsche Eilanden in Griekenland en ligt ten noorden van Kos, het eiland heeft een oppervlakte van 109 vierkante kilometer. Kalymnos is een bergachtig eiland met vruchtbare valleien, mooie stranden en veel grotten. Het hoogste punt is de Profitis Ilias met een hoogte van 676 meter. Kalymnos wordt wel het Sponzeneiland genoemd, in het verleden was sponsduiken de belangrijkste inkomstenbron. Op het eiland zijn nog veel winkels die de natuurlijke spons verkopen en er is een kleine sponzenfabriek.

 

Pothia

 

Pothia kerk

Pothia is de hoofdstad en de havenplaats van Kalymnos en ligt in het zuiden op het eiland. De huizen liggen deels in een groene vallei en zijn deels tegen twee hellingen opgebouwd, veel van deze huizen hebben een mooie Venetiaanse bouwstijl en fraai aangelegde tuinen.

 

 

Bezienswaardigheden in Pothia zijn onder andere de Kerk van Christus, het Archeologisch museum, het Folklore museum en het Maritiem museum. Het klooster van Agios Savvas, de grotten van Therma met de warme bronnen, de Kefala grot (alleen per boot bereikbaar) en de sponzenfabriek met informatie over het sponsduiken.

 

Chorio

 

Chorio is de oude hoofdstad van Kalymnos en ligt ten noordwesten van Pothia, op een heuvel ligt hier het Chrysochera kasteel. Het oude fort werd tot de achttiende  eeuw bewoond en de kerk binnen het fort is nog goed te bezichtigen. De Panagia Chrysochera is benoemd naar Maagd Maria met de gouden handen, volgens de legende werd hier een schat van gouden munten gevonden.

 

Aan de voet van de berg Flaska ligt de Nimfengrot of ook wel de Grot van de zeven maagden genoemd. Volgens een Griekse legende waren zeven maagden op de vlucht voor een stel piraten, ze verstopten zich in de grot maar zijn nooit meer gezien.

 

Panormos

 

Panormos ligt aan de westkust in de Pothia vallei, op korte afstand van Chorio en het vliegveld van Kalymnos. Het Platis Gialos strand bij Panormos is een opvallend zandstrand met fijn donker tot zwart gekleurd zand.

Het nabij gelegen Kantouni strand is een lang zandstrand aan de voet van de berg met het imposante Heilige Kruis klooster.

 

Massouri ligt aan de westkust van Kalymnos en ligt in een mooie baai met een goed zandstrand. Op het strand zijn ligbedden, parasols en kano’s te huur. Achter Massouri ligt de Grande Grotta en een hoge berg, het is een van de rotsklim gebieden op Kalymnos. Vanaf Massouri vaart er een boot naar het eilandje Telendos.

 

Telendos

 

Telendos is een klein eiland met een oppervlakte van 8,5 vierkante kilometer en circa 90 inwoners. Het eiland bestaat vooral uit de berg Rachi met een hoogte van 459 meter. Vroeger was Telendos deel van het vasteland van Kalymnos maar na een reeks aardbevingen in 554 v. Chr. werd het gescheiden van het vasteland. Op het eiland zijn restaurants en verschillende klimroutes, jaarlijks is er het Klimfestival van Kalymnos en Telendos. Het gebied is samen met een aantal omliggende en onbewoonde eilandjes een Natura-2000 gebied en een belangrijk vogelgebied voor onder andere de Kleine torenvalk.

 

Myrties ligt aan de westkust van Kalymnos op korte afstand van Massouri en ook met uitzicht op Telendos. Myrties is een pittoresk dorp met vooral vakantiewoningen van Grieken. Het dorp ligt rondom het strand en de natuurlijke haven en er zijn een aantal restaurants.

 

 

Skalia

 

Skalia ligt in het noorden en is vooral bekend om de Grot van Skalia, het is de grootste grot van Kalymnos en een van de mooiste grotten. De grot is moeilijk toegankelijk via een verticale afdaling van acht meter, na de eerste passage met stalagmieten volgt nog een afdaling van ruim twee meter. Hier is een schitterende zaal met gangen, arcaden en veelgekleurde stalagmieten. Tussen Skalia en Emporios ligt de Sykati baai met een mooi en rustig strand.

 

Emporios

 

Emporios Kalymnos

Emporios ligt in het noorden van het eiland Kalymnos, het is een rustig en klein dorp met traditionele witte huizen, smalle straatjes en een kerk met blauwe koepel. In het dorp zijn enkele restaurant en rondom Emporio liggen rustige stranden, de baai van Emporio en de grot Kolonostilo.

 

 

Vathi of Vathis ligt in het zuidoosten in een bergachtige omgeving aan het einde van een vruchtbare vallei.

De huizen staan op de hellingen van twee heuvels aan weerszijden van de vissershaven Rina. De Daskalio grot aan de rechterkant van de haven is per boot bereikbaar.

 

Vakantie Kalymnos

 

Kalymnos is een mooi, sfeervol en rustig eiland voor een complete vakantie naar Kalymnos maar kan ook enkele dagen of tijdens een excursie vanaf het eiland Kos worden bezocht. Eilandhoppen Kalymnos, combineer het eiland met bijvoorbeeld Kos, Patmos, Leros, Nisyros of Lipsi, vlucht, transfer en accommodaties zijn prima geregeld.