Kastelorizo

 

Kastelorizo, Strongili en Ro zijn de meest oostelijke eilanden van Griekenland. Het eiland Kastelorizo of Kastellorizo heeft een oppervlakte van 9 vierkante kilometer, het eilandje Strongili of Strongyli heeft een oppervlakte van 0,9 vierkante kilometer. Strongili is het meest oostelijke eiland van Griekenland maar het is een onbewoond eilandje.

 

 

Kastelorizo is het meest oostelijke bewoonde eiland van Griekenland en een van de kleinste permanent bewoonde eilanden. Beide eilanden zijn Egeïsche Eilanden binnen de Dodekanesos archipel en liggen vlak voor de Turkse kust bij de Turkse plaats Kas. Ten westen van Kastelorizo ligt nog het eilandje Ro of Rho met een oppervlakte van 1,6 kilometer.

 

Kastelorizo

 

Kastelorizo het meest oostelijke bewoonde eiland van Griekenland is genoemd naar het Italiaanse Castelrosso, het Rode Kasteel. Vroeger werd het eiland Megisti genoemd, het hoogste punt van het eiland is Vigla op een hoogte van 273 meter. Er is een ferryverbinding naar onder andere de Turkse stad Kas en het Griekse eiland Rhodos. Bezienswaardigheden op Kastelorizo zijn onder andere de restanten van het Rode Kasteel of het Kasteel van de Ridders gebouwd in de veertiende eeuw, de kerk boven de Mandraki haven, een Lycische tombe, het oude kasteel, de Blauwe Grot en het archeologisch en folklore museum gevestigd in de gerestaureerde moskee.

 

 

De Italiaanse film Mediterraneo werd opgenomen op het eiland Kastelorizo, de film speeelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en won een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. David Gilmour (Pink Floyd) heeft voor zijn derde solo album “On an Island” inspiratie opgedaan op het eiland, het openingsnummer heet Castellorizon.

 

De Blauwe Grot bij Kastelorizo is een bijzonder grote druipsteengrot met een lengte van 75 meter, een breedte van 25 meter en een hoogte van ruim 30 meter. Het licht van de zon op zee wordt weerspiegeld in de grot waardoor de grot een schitterende blauwe kleur krijgt. De Blauwe Grot is alleen per boot bereikbaar en de ingang van de grot is nog geen meter hoog, de grot kan het beste vroeg in de ochtend worden bezocht als de zon nog laag staat. De Blauwe Grot wordt wel Phokiali (Fokiali) genoemd, Grieks voor “toevlucht voor zeehonden”.

 

Strongili

 

Strongili Megistis of Strongili is het meest oostelijke eiland van Griekenland en onderdeel van de gemeente Kastelorizo. Strongili ligt vijf kilometer ten oosten van Kastelorizo en drie kilometer van de Turkse kust. De vuurtoren op het eiland is het meest oostelijke gebouw van Griekenland. Volgens sommige bronnen zou de acteur Johnny Depp dit eilandje hebben gekocht maar dit klopt niet. Johnny Depp kocht in 2015 het eilandje Strogillo dat ten noorden ligt van de eilanden Lipsi en Leros

 

Ro

 

Het Griekse eiland Ro is bekend geworden door de Vrouwe van Ro. Despina Achladioti hees elke ochtend de Griekse vlag die duidelijk zichtbaar is vanaf de Turkse kust. Turkije betwist de soevereiniteit van sommige eilanden voor de Turkse kust en Despina Achladioti een Griekse patriot bewees met het hijsen van de Griekse vlag de onafhankelijkheid van het eilandje Ro. Despina is geboren op het eiland Kastelorizo in 1890 en overleden op 13 mei 1982.

 

 

Ze leefde als een kluizenaar op het eilandje Ro en was lid van het Griekse Verzet, ze wordt gezien als een Griekse heldin en is met militaire eer op het eilandje begraven. Op Ro is nu nog steeds een kleine militaire eenheid die elke ochtend bij zonsopgang de Griekse vlag hijst. Op Kastelorizo zijn goede kleinschalige hotels voor een mooie vakantie op het eiland en er varen regelmatig lokale boten voor een excursie naar de omliggende eilanden.