Kea

 

Kea in Griekenland is een van de Cycladen eilanden en ligt in de Egeïsche Zee ter hoogte van het vasteland van Griekenland. Het eiland Kea ligt circa 20 kilometer ten oosten van Kaap Sounion en circa 80 kilometer ten zuidoosten van Athene. Vanaf Lavrion vaart er twee tot drie keer per dag een ferry naar het eiland via de ferry route: Lavrion-Kea-Kythnos-Syros.

 

Kea is een heuvelachtig groen eiland met een oppervlakte van 128 vierkante kilometer, de hoogste berg van het eiland is de Profitis Ilias met een hoogte van 568 meter. Kea heeft een vrij steile kustlijn met veel mooie baaien en stranden, sfeervolle plaatsen, een vruchtbaar binnenland, oude wandelpaden en belangrijke bezienswaardigheden zoals de Leeuw van Kea en de Tempel van Athena.

 

Ioulida

 

 

Ioulida, ook wel Ioulis of Chora genoemd, is de hoofdstad van Kea en ligt in het noorden van het eiland. De stad ligt op een heuvel en is deels gebouwd op het historische Ioulida. Op de top van de heuvel zijn nog enkele restanten te zien van het voormalige Kastro en de tempel van Apollo. De huizen in Ioulida liggen dicht op elkaar en veel smalle straatjes zijn niet of nauwelijks toegankelijk met een auto. In het centrum ligt het Archeologisch Museum van Kea, het plein met stadhuis en een paar restaurants.

 

Leeuw van Kea

 

De Leeuw van Kea ligt langs de weg van Ioulida naar de Bron van Kounderis. De Leeuw van Kea wordt ook wel Lionda of de lachende leeuw genoemd en is in een Archaïsche structuur uit steen gehouwen. Volgens de Griekse legende werd Kea ooit bewoond door waternimfen en was het een bijzonder vruchtbaar eiland. De goden werden jaloers en stuurden een leeuw om de waternimfen te verjagen, hierna werd Kea een dor eiland. De inwoners riepen de hulp in van Aristeos en hij bouwde een tempel voor Zeus, vervolgens zorgde Zeus voor regen op het eiland en Kea werd weer vruchtbaar. Wie de leeuw in de rots heeft uitgehouwen is onbekend en waarom de leeuw glimlacht ook.

 

 

Vourkari en Otzias

 

In het noorden van Kea liggen de rustige en traditionele vissersplaatsen Vourkari en Otzias, bij beide dorpen liggen goede en rustige stranden, enkele accommodaties en restaurants.

 

Korissia

 

Korissia is de belangrijkste havenplaats van Kea en ligt twee kilometer ten westen van Ioulida. Vroeger heette de havenplaats Agia Irini, er is een boulevard met winkeltjes en restaurants. Ten zuiden van Korissia ligt het dorp Pisses in een mooie vruchtbare vallei, aan de kust bij Pisses ligt een van de mooiste stranden van Kea met een schitterende zonsondergang op de heuvels.

 

Ancient Karthea

 

 

Ancient Karthea was in de oudheid een van de meest belangrijke steden op Kea en ligt in het zuidoosten op het eiland direct boven de baai van Poles bij Agios Nikolaos. Vanaf Ioulida loopt er een mooie wandelroute naar Karthea. Rondom het Oude Karthea stonden ter bescherming van de stad stadsmuren met torens. Er waren veel openbare gebouwen en een goede watervoorziening. Bezienswaardigheden in het archeologische gebied zijn onder andere de restanten van de Dorische tempel van Athena (circa 490 v. Chr.), de Archaïsche tempel van Pythion Apollo (circa 530 v. Chr.), de tempel van Demeter en een theater. In het Archeologisch Museum van Kea zijn vondsten te zien van opgravingen in Ancient Karthea. Kies voor een mooie vakantie of eilandhoppen .