Kefalonia

 

Kefalonia in Griekenland is een van de Ionische Eilanden en ligt in het westen van het land. Kefalonia heeft een oppervlakte van 786 vierkante kilometer en is hiermee het grootste binnen de Ionische Eilanden.

 

Het dicht beboste eiland heeft mooie bezienswaardige plaatsen, natuur, wandelgebieden en goede stranden. De  wegen worden goed onderhouden en het is leuk om het eiland te verkennen, er zijn veel faciliteiten voor een vakantie met hotels, restaurants en watersport.

 

  • Argostoli is de hoofdplaats van Kefalonia en ligt in het westen, de stad heeft een mooie boulevard. Bezienswaardigheden zijn onder andere de Drapano brug over de Koutavos lagune met de obelisk van De Bosset, de architect van de Drapano brug. De opvallende witte vuurtoren, fraaie kerken, een aantal musea en een grote bibliotheek. Op de heuvel bij de stad ligt de burcht of het kasteel Agios Georgios. Vanaf Argostoli is er een ferryverbinding naar Lixouri op Kefalonia en naar het schiereiland de Peloponnesos.

 

 

  • Lassi ligt op korte afstand van Argostoli, het is een levendige plaats met veel mogelijkheden voor uitgaan. In de directe omgeving liggen vooral wat kleinere baaien en stranden.

 

 

  • Lixouri ligt op het schiereiland Paliki tegenover Argostoli, er liggen pittoreske dorpen in een groene omgeving en er zijn goede stranden, ten zuiden van de stad ligt het opvallende rode Xi strand. Paliki heeft een oppervlakte van bijna 120 vierkante kilometer, het is groen, uitgestrekt en er zijn veel verscholen baaitjes en stranden.

 

 

  • Sami heeft een mooie ligging in het oosten op het eiland, de plaats is vooral bekend geworden door de film Captain Corelli’s Mandoline. Sami ligt in een mooie groene omgeving aan een baai, op korte afstand van het dorp liggen het bijzondere Antisamos strand, de Drogarati grot en de Melissani grot.

 

 

  • Agia Efimia ligt ten noorden van Sami en ten zuiden van Fiskardo, het is een sfeervolle plaats met een haven en een boulevard met restaurants. Het groene heuvelachtige gebied achter Agia Efimia is een mooie wandelomgeving met routes die goed worden aangegeven.

 

 

  • Fiskardo ligt in het noorden van het eiland en is oorspronkelijk een van de belangrijkste vissersplaatsen. Nu is het vooral een toeristische bestemming met een mooie ligging, de belangrijkste bezienswaardigheden zijn de haven, de vuurtoren, de straatjes met kerken en leuke winkeltjes, het maritiem museum en een oude Romeinse begraafplaats.

 

 

  • Assos heeft een idyllische ligging in het noordwesten van het eiland, het dorp ligt op een landengte aan een natuurlijke haven. Bezienswaardigheden zijn het hoog gelegen kasteel en de vissershaven en op korte afstand ligt het beroemde Myrtos strand.

 

Kefalonia natuur

 

Kefalonia is een groen eiland met een mooie ruige natuur en veel dennenbossen, de hoogste berg is de Ainos met een hoogte van 1628 meter. Een groot gedeelte van de Ainos is een nationaal park, hier groeit de Griekse zilverspar en de Zwarte den en veel soorten planten. Op het eiland groeien een aantal endemische planten, inheemse soorten en een aantal soorten orchideeën. Bekende orchideeën op het eiland zijn onder andere: Ophrys cephalonica, Ophrys ferrum equinum, Ophrys gottfriediana, Orchis pauciflora, Orchis quadripunctata en de Serapias ionica. Er zijn goede wandelroutes aangegeven met houten bordjes in onder andere de omgeving van Sami en Agia Efimia. Koop lokaal een boekje voor de actuele wandelingen of vraag er naar bij de receptie van het hotel.

 

 

Aan de zuidkust van het eiland zijn in de zomermaanden regelmatig zeeschildpadden te zien, de onechte karetschildpad, aan het begin van de zomer legt de Caretta caretta op de zandstranden eieren in een nest van zand. De schildpadjes worden circa acht weken later geboren, afhankelijk van de temperatuur van het zand kan dit wat korter of langer zijn. De Mediterrane monniksrob, Monachus monachus is regelmatig te zien in de omgeving van Fiskardo, er leeft hier een kleine populatie vooral in de omgeving van grotten die niet toegankelijk zijn. Er zijn een aantal wetlands waar veel watervogels leven en in totaal komen er circa 200 vogelsoorten voor op het eiland. De twee belangrijkste grotten die toegankelijk zijn voor publiek zijn de Melissani grotten en de Drogarati grotten en op het schiereiland Paliki zijn veel krijtrotsen te zien.

 

Bezienswaardigheden Kefalonia top 10

 

1) Het klooster Agios Gerasimos ligt in de Omala vlakte en vallei niet ver van Argostoli, het is een van de meest bezienswaardige kloosters van het eiland.

2) De druivensoort Robolo is kenmerkend voor het eiland, er zijn veel wijngaarden te zien en mogelijkheden om wijn te proeven. In de vlakte van Omala ten oosten van Agostoli ligt in de vallei het belangrijkste wijngebied. De Venetianen noemden het “de wijn van de rots” vanwege de rotsachtige omgeving, de Robola Kephallinias is een licht fruitige witte wijn. Een lokale kaas is de Kefalotyri, een harde witte kaas gemaakt van schapenmelk of geitenmelk of een combinatie hiervan, lokale schaapsherders verkopen de Kefalonische wijn en kaas in verschillende wandelgebieden op het eiland. In restaurants wordt de kaas gebruikt bij bijvoorbeeld het gerecht Saganaki, de kaas en wijn zijn ook te koop in veel supermarkten. De Robolo wijngaard ligt naast het klooster en is open voor publiek elke zomer vanaf 1 mei t/m 30 oktober, zeven dagen per week van 09.00 tot 19:00 uur.

3) Het Nationaal Park Ainos is een mooie wandelomgeving met goede wandelpaden tussen de indrukwekkende dennenbossen en met schitterende uitzichten.

4) Het kasteel Agios Georgios met de kerk van Evangelistria ten zuidoosten van Argostoli.

 

 

5) De Caretta caretta in de haven van Argostoli, het is opmerkelijk maar de hele zomer zwemmen hier wel een aantal zeeschildpadden. De vissers gooien hun restanten van krabben toe of andere zeedieren, ze zijn niet schuw en laten vaak de kop even boven water zien. Het bijzondere hieraan is dat vissers de zeeschildpad over het algemeen liever zien gaan dan komen, maar in de haven vinden ze het geen probleem. Het is door deze “attractie” een van de meest gefotografeerde locaties op het eiland.

6) De Melissani grot met het Melissani meer, de watermolens en het Karavomilos meer.

7) De Drogarati grot bij Sami.

 

Kefalonia heeft veel mooie stranden, de meest kenmerkende stranden voor het eiland in de top 10 bezienswaardigheden zijn:

 

  8) Het Myrtos strand op korte afstand van Assos.

  9) Het Antisamos strand bij Sami.

10) Het Xi strand op het schiereiland Paliki (Lixouro).