Antisamos strand

 

Het Antisamos strand op het eiland Kefalonia ligt 4,5 kilometer ten oosten van het dorp Sami aan de westkust van het eiland in een schitterende groene omgeving. Het strand is bereikbaar via een weg met veel bochten en elke nieuwe bocht geeft weer een ander uitzicht op de groene heuvels. Het Antisamos strand heeft een bijzonder ligging, de bossen op de heuvels achter het strand groeien bijna door tot op het strand.

 

De overgang van het diepe blauw van de zee, het witte strand en de donkergroene bossen is fascinerend om te zien. De zee is hier helder en er zwemmen veel vissen, er is een watersportcentrum op het strand waar onder andere materiaal te huur is om te snorkelen en vissen te zien.

 

Er zijn veel faciliteiten op het Antisamos strand zoals toiletten, ligbedden, parasols, een watersportcentrum, een strandbar met restaurant en in de zomermaanden een strandwacht. Het goed onderhouden strand krijgt elk jaar de Blauwe vlag nominatie voor schone en veilige stranden. Het Antisamos strand is het hele jaar gratis toegankelijk, de strandwacht en andere voorzieningen zijn er alleen in de zomermaanden, meestal vanaf 1 juni tot en met 30 september, soms iets eerder of later.

 

 

Het Antisamos strand is beroemd geworden door opnames van de film Captain Corelli’s Mandoline, een aantal scènes van deze film zijn op dit strand opgenomen. Het is een romantische dramafilm over het leven op Kefalonia tijdens de Tweede Wereldoorlog. Filmcritici gaven de film geen geweldige recensies maar roemden het fantastische landschap van Kefalonia waar de scènes zijn opgenomen.

 

 

Er loopt een wandelroute vanaf het strand naar de akropolis van Sami, de oude bovenstad. In het verleden was Sami een dichtbevolkte stad met vestingwerken, de restanten van de indrukwekkende muren van deze stad zijn nog goed te zien in het ruige landschap. De oude stad van Sami was hoog gelegen en vanaf hier zijn er schitterende vergezichten.

 

Het is een rondwandeling door vrij ruig terrein met een lengte van circa tien kilometer. De wandelroute is redelijk goed aangeven met bordjes, volg vanaf het strand of vanuit het dorp de bewegwijzering naar het Agios Fanentes klooster. Bij de hooggelegen ruines van het klooster St. Fanentes is een nieuwe kapel gebouwd met mooi uitzicht en er hangt een grote bronzen klok. Vanaf het klooster loopt het pad verder omhoog naar de oude bovenstad.