Drogarati grot

 

De Drogarati grot op Kefalonia ligt drie kilometer ten zuiden van het dorp Sami in de richting van Chaliotata. De grotten in het complex liggen 120 meter boven zeeniveau en bereiken een diepte van 95 meter, de temperatuur in de grotten is gemiddeld 18 graden.

 

De grote en indrukwekkende Drogarati grot heeft twee ruimtes en er zijn veel stalagmieten en stalactieten die ontstaan door grondwater dat door het plafond van de grot sijpelt. Het duurt jaren voordat er een stalactiet of stalagmiet is gevormd, naar schatting komt er slechts 1 centimeter steenvorming bij in circa 150 jaar. Deze grotten zijn al ruim 300 jaar geleden ontdekt toen door een aardbeving de ingang van Drogarati vrij kwam.

 

Vanaf de jaren 1960 is het gebied toegankelijk voor bezoekers. De grotten hebben wel schade opgelopen door aardbevingen de afgelopen decennia maar het gedeelte dat nu open is voor publiek is veilig.

 

De ingang van de Drogarati grot is een lange gang die loopt naar een door de natuur uitgesleten platform, aan het plafond van deze grotkamer hangen mooie stalactieten. De pegels weerkaatsen het licht en dit geeft mooie kleureffecten. Vanaf het platform is er een afdaling naar de grootste grotkamer, deze verlicht waardoor de stalactieten en stalagmieten goed zijn te zien. Deze ruimte van 44 bij 45 meter heeft een bijzondere akoestiek en een enkele keer wordt er een concert gehouden. De laag gelegen grot wordt vanwege de goede akoestiek ook wel Apotheose genoemd met als betekenis overgang naar het goddelijke.

 

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De Drogarati grot is in de zomermaanden vanaf 1 mei t/m 30 oktober elke dag van 10:00 tot 17:00 uur geopend voor publiek en kan onder begeleiding van een gids bezocht worden. De entreeprijs is € 5,- per persoon en voor kinderen € 3,- per persoon (2019).

De vloer van de grot kan glad zijn door het vocht in de grot, het is handig om hier rekening mee te houden door geen schoenen met gladde zolen te dragen.

 

In de directe omgeving, drie kilometer ten westen van Sami, ligt ook de Melissana grot. Beide grotten zijn op een dag te bezoeken en kunnen ook gecombineerd worden met een bezoek aan het strand Antisamos dat een kleine vijf kilometer ten oosten van Sami ligt.