Kasteel Agios Georgios

 

Het kasteel van Agios Georgios op het eiland Kefalonia is een indrukwekkende Venetiaanse vesting op de heuvel bij Peratata, zeven kilometer ten zuidoosten van Argostoli.

 

De oorspronkelijke vesting is gebouwd op een hoogte van 320 meter in de twaalfde eeuw, In de zestiende eeuw bouwden de Venetianen de huidige structuur ter verdediging van de oude hoofdstad van Kefalonia.

 

 

De indrukwekkende nederzetting binnen de muren van het kasteel Agios Georgios was tot aan 1757 de hoofdstad van Kefalonia, hierna werd Argostoli de nieuwe hoofdstad van het eiland Kefalonia.

 

 

Het grote kasteel of de burcht heeft een oppervlakte van 16.000 vierkante meter, de totale lengte van de hoge muren met vestingtorens is ruim 600 meter. Een gedeelte van de nederzetting is goed bewaard gebleven of gerestaureerd. De wijk Borgo ligt aan de oostzijde van de ingang met de kerk Evangelistria gebouwd in Ionische barok stijl.

 

 

Op de binnenplaats bij het plein zijn onder andere de restanten te zien van de Agios Nikolaos kerk en oude gewelven. Er hangen twee grote bronzen klokken die geluid werden bij gevaar. De wijk Borgo was de voorstad van de vesting en dit gebied wordt Kastro of het kasteel genoemd. In de wijk liggen cafés met goed uitzicht op de omgeving.

 

 

De kerk Evangelistria is gebouwd in 1580 in Ionische barok bouwstijl met veel versieringen en ingewikkelde patronen. In de kerk zijn iconen te zien uit de Byzantijnse tijd.

 

 

Kasteel Agios Georgios is gratis toegankelijk voor bezoekers, de openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 09:00 tot 15:00 uur, op maandag gesloten. Een oude vluchtweg vanaf de vesting is een afdaling door een tunnel naar de Koutavos lagune en de Drapano brug bij Argostoli, de ingang van de tunnel is goed te zien binnen de vesting.

 

 

Vanaf het kasteel is er mooi uitzicht op Argostoli, het oosten van het eiland en op het dorp Peratata. De parkeerplaats voor de vesting ligt circa 600 meter voor de ingang.