Klooster Agios Gerasimos

 

Het klooster Agios Gerasimos is het grootste en het belangrijkste klooster van Kefalonia in Griekenland.

 

St. Gerasimos is tevens de beschermheilige van het eiland. De toegang tot het klooster ligt in de Omala vlakte bij de vrijstaande klokkentoren.

 

Het Omala gebied op het eiland Kefalonia ligt tien kilometer ten oosten van de stad Argostoli, de grootste plaats in de streek is Valsamata.

 

De Omala vlakte is een vruchtbaar wijnbouw gebied en wordt gezien als het centrum van de lokale Robola druif en wijn. In de vlakte van Omala is elk jaar in augustus het Robola wijnfestival. Vanwege het rotsachtige gebied noemden de Venetianen deze wijn “Vinno di sasso”: Wijn van de rots. Circa 500 meter na Valsamata bij Mixata ligt het klooster Agios Gerasimos.

 

Gerasimos Notaras, de oprichter van het klooster leefde van 1509 tot 1579, hij werd geboren in Ano Trikala op het Griekse schiereiland Peloponnesos.

 

Op jonge leeftijd ging hij al het klooster in en reisde vervolgens door heel Griekenland om uiteindelijk in Jeruzalem priester te worden.

 

Hierna leefde hij enige tijd als kluizenaar in een grot bij Lassi op Kefalonia, bij het nabij gelegen Spilia staat nu nog een kleine St. Gerasimos kerk.

 

 

In de vlakte van Omala richtte hij het klooster Nea Ierousalim (Nieuw Jeruzalem) op, een religieus centrum voor cultuur, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Er kwam onder andere een grote bibliotheek en volgens een Italiaanse onderzoeker stond hier de eerste drukpers van Griekenland.

 

 

De heilig verklaarde Gerasimos heeft veel wonderen op zijn naam staan, vaak betrof het genezing van geestelijk zieke mensen. In het klooster ligt de heilige Gerasimos in een zilveren sarcofaag, de nonnen openen deze sarcofaag van tijd tot tijd zodat bezoekers de mummie kunnen zien. Volgens de overlevering bleek jaren na het overlijden van de heilige dat zijn lichaam niet was vergaan. Verder zijn er in de kerk een iconostase en diverse fresco’s te zien. Het klooster is elke dag open voor bezoekers van zonsopgang tot zonsondergang, tussen de middag van 13:00 tot 15:00 uur gesloten.

 

 

Herdenkingsdagen Kefalonia

 

Op Kefalonia zijn nu elk jaar belangrijke herdenkinsdagen of feestdagen: op 16 augustus wordt de sterfdag van Agios Gerasimos herdacht, hierna volgt een Heilige week tot en met 23 augustus. Op 20 oktober wordt het intact blijven van het lichaam gevierd met elke dag een processie voor de vele pelgrims tot en met 26 oktober. Op 16 augustus en 20 oktober is er een grote processie naar de waterput onder de Plataan die door de heilige zelf geplant zou zijn. Op deze feestdagen komen duizenden pelgrims vaak lopend vanaf Argostoli naar de Omala vlakte. Veel Kefaloniers zijn vernoemd naar Gerasimos, de beschermheilige van Kefalonia, de namen Gerassimakis, Makis, Memas en Massos of Gerassimoula (vrouwelijk) komen voort uit zijn naam. De herdenkingsdag 16 augustus wordt niet alleen gevierd bij het Moni Agios Gerasimos maar op verschillende plaatsen op het eiland. Het Robola wijnfestival wordt meestal gevierd in het eerste weekend na 16 augustus in onder andere de dorpen Valsamata, Frangata en Manzavinata.