Melissani grot

 

De Melissani grot op Kefalonia ligt drie kilometer ten westen van het dorp Sami bij het gehucht Karavomilos, in de grot ligt het deels ondergrondse Melissani meer. Een gedeelte van het dak van de grot is in het verleden ingestort, de opening in het dak is nu circa 40 bij 50 meter.

 

Het zonlicht dat hierdoor op het meer in de grot schijnt geeft vooral aan het begin van de middag bijzondere blauwe kleurschakeringen. De hele Melissani grot heeft een lengte van 160 meter en een breedte van 40 meter. In het midden van het meer ligt een eilandje met een lengte van 30 meter, het is ontstaan door stukken rots die naar beneden zijn gevallen.

 

Na archeologisch onderzoek in dit gebied zijn er een paar vondsten gedaan uit de derde en vierde eeuw n. Chr. de gevonden voorwerpen verwijzen naar een cultus rondom de mythologische Pan. Pan is in de mythologie de god van het woud en van de herders, zijn bamboe fluit wordt de panfluit genoemd. In de Odyssee van Homerus wordt een nimfengrot omschreven op het Griekse Ithaka. Nu is uit het onderzoek vastgesteld dat de Melissanigrot de nimfengrot uit de Odyssee van Homerus zou kunnen zijn.

 

 

Openingstijden en entreeprijs

 

Bezoekers van de grot varen rond in een kleine boot op het ondergrondse meer en krijgen tijd genoeg om alles rustig te zien. In de zomermaanden vanaf 1 mei /m 31 oktober is de grot geopend van 10:00 tot 17:00 uur. De entreeprijs is € 7,- per persoon en voor kinderen € 4,- per persoon (2019).

 

 

Melissani meer en Karavomilos meer

 

Het Melissani meer bestaat uit grondwater en zeewater, dit zeewater stroomt vanaf Katavothres bij Argostoli in nauwe doorgangen van de rotsen waardoor een vacuüm is ontstaan verder onder de grond naar het Melissani meer over een afstand van bijna 15 kilometer.

 

 

Onderzoekers hebben dit natuurfenomeen al eind jaren 1950 ontdekt door proeven te doen met verf, dezelfde kleuren die bij de proeven gebruikt werden in Katavothres waren weer zichtbaar in het ondergrondse meer Melissani. Het Melissani meer heeft in de grot een lengte van 150 meter, een breedte van 25 meter en een maximale diepte van 39 meter. Het meer ligt echter niet alleen in de grot, vanuit de grot stroomt het water in het bovengrondse meer bij Karavomilos. Er zijn twee watermolens, de oudste staat bij Katavothres waar het water onder de grond sijpelt in de richting van het ondergrondse Melissani meer.

 

 

Een nieuwere watermolen staat bij Karavomilos waar het water uit de grot weer omhoog komt, het bovengrondse meer wordt het Karavomilos meer genoemd. Het is een mooie rustige locatie pal aan zee, in het Karavomilos meer zwemmen eenden en zwanen. Er loopt vanaf hier een goed wandelpad naar Sami langs onder andere eucalyptusbomen.