Myrtos strand

 

Het Myrtos strand op het eiland Kefalonia is een strand met een mooie ligging, het wordt vaak een van de mooiste stranden van Griekenland genoemd.

 

Het Myrtos strand ligt aan de Golf van Myrtos tussen het dorp Assos en het schiereiland Paliki. Het strand ligt op een kleine tien kilometer ten zuiden van Assos in het noordwesten van Kefalonia.

 

Het zijn vooral de kleurschakeringen die het tot een unieke plaats maken, het witte strand, de verschillende tinten blauw van de zee, de licht- tot donker grijze kliffen en het donkere groen van de begroeiing.

 

Myrtos strand ligt aan de voet van steile rotsen of kliffen en is alleen via een afdaling via het pad bereikbaar. De weg er naar toe loopt bovenlangs, hier is een stopplaats met uitzichtpunt op het strand, een mooie plaats om foto’s te nemen.

 

 

Iets verderop is een parkeerplaats, lager is het ook mogelijk om te parkeren maar of er ruimte is hangt af van hoe druk het inmiddels is. In de ochtend en in de avond tegen zonsondergang is het rustig, overdag kan het zeker in de zomermaanden vrij druk zijn.

 

 

Op een gedeelte van het strand staan in de zomermaanden, meestal pas vanaf half juni, ligbedden en parasols, er is dan ook een kleine strandbar geopend. De andere maanden is het zinvol om wat te drinken mee te nemen. In deze maanden is er ook een strandwacht en mag het strand de Blauwe vlag hijsen voor schone en veilige stranden.

 

 

Aan het einde van het strand ligt een grot, deze grot is bereikbaar maar er staan wel waarschuwingen voor vallend gesteente. Soms vallen er kleine rotsblokjes naar beneden dit wordt veroorzaakt door geiten die hier op zoek zijn naar voedsel maar ook bij slecht weer rollen er stukjes rots naar beneden door de regenval. Het Myrtos strand loopt vrij steil af in zee en er kan een sterke stroming staan die ontstaat bij wind die over het zeeoppervlakte waait.

 

 

Deze driftstroom, vooral bij slecht weer met hevige wind, maakt het gevaarlijk om hier te zwemmen.

 

 

De avondzon geeft de kliffen een mooie rossige gloed en de zonsondergang is bijzonder mooi om te zien vanaf het uitzichtpunt en dan vooral in de richting van Assos.

 

 

In de rotsachtige heuvels lopen vaak geiten en er groeien nog opmerkelijk veel soorten planten tussen de rotsen, zowel bij het strand als in de directe omgeving.

 

Het Myrtos strand is ook goed bereikbaar vanaf de plaats Agia Efimia, dit is een wandelroute van de oostkust van Kefalonia naar de westkust.

 

De wandelroute start in de haven van Agia Efimia en is goed aangegeven, de wandeling terug kan via dezelfde route of met een omweg langs Divarata.

 

De hele wandelroute met de kleine omweg met schitterend uitzicht bij Divarata op de terugweg heeft een lengte van vijftien kilometer en is goed als dagtocht te doen.