Xi strand

 

Het Xi strand op Kefalonia ligt op het schiereiland Paliki, vijf kilometer ten zuiden van de plaats Lixouri. Het strand ligt in een mooie natuurlijke omgeving van witte en grijze kliffen met een hoogte van vijf tot twintig meter. De grillige kliffen lopen door tot aan het strand en zijn ook goed te zien zijn in het omliggende groene landschap tussen de lage begroeiing.

 

De kliffen zijn zo gevormd door erosie: de regen, de wind en de temperatuurverschillen geven de rotsen van een soort zachte klei deze soms puntige vormen.

 

 

Het Xi strand heeft zijn naam te danken aan de omliggende baai die de vorm heeft van een langgerekte X. Het Xi strand wordt ook wel het Rode strand genoemd vanwege de rode kleur van het zand ontstaan door erosie van de rotsen. Het Xi strand heeft een lengte van ruim vier kilometer en is via verschillende ingangen bereikbaar.

 

 

Op sommige delen van het strand zijn ligbedden en parasols te huur, elk jaar krijgt het de Blauwe vlag voor schone en veilige stranden. Het strand loopt langzaam af in zee en er zijn goede voorzieningen. Er zijn verschillende watersport faciliteiten en het is mogelijk om met een bootje naar het in de baai gelegen eilandje Vardiani te varen. Bij de meeste ingangen van het strand zijn strandbars en restaurants en er is een haventje.

 

 

In de maanden juli en augustus kan het vrij druk zijn op het strand, verder naar het zuiden waar het strand wat minder toegankelijk is zijn er ook in de zomermaanden wel rustige plaatsen. In de ochtend en tegen de avond is het er ook nog niet druk, na twaalven is het in juli en augustus moeilijker om bij de hoofdingangen een parkeerplaats te vinden, het is dan nog een behoorlijk stuk lopen naar het strand. Er rijdt vanuit Argostoli en vanuit Lixouri een bus naar het Xi strand.

 

 

De klei op vochtige plaatsen aan de voet van de lage rotsen zou een geneeskrachtige werking hebben vooral bij huidaandoeningen, een zuiverende werking hebben op de huid en bloedingen stoppen. Hippocrates, Griekse arts en grondlegger van de geneeskunde geloofde al in de heilzame natuurlijke werking van de mineralen in de klei. Op het strand zie je regelmatig mensen die hun gezicht maar ook vaak hun hele lichaam insmeren met de klei, als de klei opdroogt heeft de huid een grijzige blauwachtige kleur.